Majken Matzau: 3 redskaber til at stille en korrekt stressdiagnose og prognose

 

Majken Matzau: 3 redskaber til at stille en korrekt stressdiagnose og prognose
www.matzau.dk

Et gennemgående problem i stressbehandlingen i Danmark er, at de fleste stressramte bliver sygemeldt for sent, de er sygemeldt i for kort tid, de bruger sygemeldingen forkert, og de kommer for tidligt og for voldsomt tilbage til en arbejdsplads, der ikke har lært noget.

Derfor ender alt for mange stressramte med ikke bare et stresskollaps, som kunne være håndteret relativt let til at starte med, hvis man bare havde håndteret alle led i processen på den rigtige måde, men med at blive kronisk stressede eller udbrændte.

Dette kunne have været undgået med korrekt rådgivning af alle parter.

Mindst 9 ud af 10 gange er de stressramtes prognoser forkerte og sygemeldingerne for korte. Og man når ikke at komme i reel balance igen, før opstarten på arbejdet. Hvorefter man som regel ryger ned igen. Og her bevæger man sig ind i stresspiralen, hvor nervesystemet slides mere og mere.

Hvilket forstærkes af det massive pres på de stresssygemeldte fra omgivelserne; kommunerne og arbejdspladserne. Deraf opstår ofte en antagelse i den stressramte om, at der må være ‘noget psykisk galt’ med ham / hende. Dette er synd – og helt usandt.

I virkeligheden er overbelastningen ikke aftaget nok under sygemeldingen, og man kommer da for tidligt og for voldsomt tilbage efter sygemeldingen. Og så længe nervesystemet er overophedet, skal der ingenting til, førend vi ‘knækker’ igen.

Det tager tid, tid og atter tid. Dette kan kun løses med præcise prognoser og kvalificeret rådgivning. Nervesystemet kommer i balance igen, når vi blot får ro nok. Længe nok.

Enhver stresscoach eller -rådgiver bør kunne udarbejde en præcis diagnose ved første samtale med den stressramte, og på denne baggrund udarbejde en helt præcis diagnose og behandlingsplan – til både den stressramte samt til virksomheden.

Det er dog de færreste der kan dette, eller som praktiser dette. Selv blandt mange psykologer, som arbejder med stress, laver man ikke denne vigtige vurdering. Og dette indebærer, at alt for mange stressramte cykler rundt i deres egen orbit uden fastlagt endestation under en stresssygemelding, hvilket skaber utryghed hos både den stressramte selv, samt hos arbejdsgiveren, og ikke mindst hos kommunens sagsbehandlere.

Vi uddanner vores kursister på Matzau Stresscoach-uddannelse i at stille præcise diagnoser – dvs. vurdere den korrekte belastningsgrad, med dertil hørende vurdering af en stresssygemeldings længde (prognosen). Alle certificerede stresscoaches fra Matzau Stresscoach-uddannelse mestrer denne disciplin, og ser det som deres signatur at der meldes tilbage til arbejdsgiver, kommune etc. herom.

De tre væsentligste redskaber hertil er: 

1. Nøje afdækning af klientens aktuelle stresssituation

  • Den ydre situation; aktuelt og historisk, arbejdsmæssigt og privat, sygeperioder osv.
  • Den indre tilstand – stresssymptomer; fysisk, adfærdsmæssigt, følelsesmæssigt
  • Derer ingen skemaer og stresstest, der kan erstatte en sådan kvalitativ afdækning. Den første samtale mellem den professionelle Stresscoach og klient bør vare 1,5 time og gå helt i dybden med denne afsøgningsproces.

2. Hvor længe har det i virkeligheden stået på?

  • Når man spørger stressramte, hvornår ‘det’ begyndte, svarer de altid med det tidspunkt, hvor de opdagede det. Men man erkender stort set altid først stressen, når det virkelig gør ondt. Og da reel stress altid har bygget op over tid – som regel meget lang tid – skal man afsøge klientens historik og symptomer langt længere tilbage. Gerne flere år. Her kan Belastningsgrafen med fordel anvendes.

3. Stresscoachens sansning af klientens stress

  • Det vigtigste redskab til at stille en korrekt diagnose, er stresscoachens egen psykiske og fysiske sansning af klientens energi. Med diagnose menes her stressbelastningsgrad – intet andet. Stress er faktisk ikke en officiel diagnose. Men fred nu med det. Jo mere stresset et menneske er, jo lettere er det at sanse = mærke deres energi og tilstand. Når man er psykisk og fysisk åben og trænet i at sanse andre mennesker med klarføling og udvidet empati, kan man tydeligt mærke og vurdere deres tilstand og derudfra stille den korrekte diagnose. Og dette uanset hvor godt klienten ser ud, og hvor upåvirkede klienten ser ud med det blotte øje.                                               Stress er meget svært at se på folk, og derfor kan man ikke regne med, hvad øjet viser. Man er her nødt til at anvende psykisk sansning, og dette uddanner vi kursisterne i på Matzau Stresscoachuddannelse ved bla. at træne kursisterne med bind for øjnene, mens de kommer til at sidde overfor en række forskellige mennesker uden at tale med dem, og derfor alene må sanse disses stressniveau.               Uden denne evne, som iøvrigt kan optrænes af alle relativt psykisk åbne mennesker, er det stort set umuligt at stille en helt korrekt diagnose, og dermed bliver prognose og behandlingsplan også forkert.

Er du stressramt og søger behandling, bør du altid kræve, at få en præcis prognose baseret på en præcis diagnose. Prognosen skal indeholde en vurdering af, hvor længe, det vil tage dig at komme 100% tilbage igen, herunder din sygemeldings præcise længde – indeholdende både den indledende fuldtidssygemelding samt den deltidssygemelding, der er nødvendig i indslusningsfasen. Prognosen bør også munde ud i en handle- og behandlingsplan med fokus på, hvordan både du selv samt din arbejdsplads skal forholde sig under forløbet, indeholdende de nødvendige interventioner af alle parter.

Alt dette kræver grundig uddannelse og træning af de professionelle, der arbejder med stresscoaching og -rådgivning. Mestrer man ikke den diagnostiske rådgivende disciplin til fulde bliver man en del af problemet og gør mere skade end gavn, hvilket tydeligt ses på den enorme mængde af forkerte råd og behandlingstilbud, der desværre stadig florerer overalt i vores stressramte land. Det er på ingen måde professionel behandling at sige til sine klienter, at de skal blive bedre til at holde pauser og trække vejret. (!)

Du kan læse meget mere om mine behandlingsmetoder og anbefalinger i bogen Stresscoaching – coaching i grænselandet, som også er grundbogen på Matzau Stresscoachuddannelse, hvor jeg uddanner rådgivere, konsulenter, ledere, coaches, HR-folk, TR’ere, terapeuter osv. i professionel stressrådgivning af alle parter i et stressbehandlingsforløb.

Hvis du vil vide mere om, hvad vi underviser i på Matzau Stresscoach-uddannelse, kan du læse mere her:
Bliv certificeret stresscoach af Majken Matzau på Matzau Stresscoachuddannelse

Mine behandlingsmetoder og anbefalinger kan findes her.
Stresscoaching – Coaching i grænselandet. En fagbog til professionelle.
Stressfri på tolv uger eller mer’ Håndbogen til stressramte kvinder.
Rigtige mænd går også i sort.  Håndbogen til stressramte mænd.

Kærlig hilsen

Skriv din egen kommentar

*

Kvindetid artikler
Tandkroner til billige priser

Tandkroner til billige priser

Åh nej. Er den nu gal igen? Har du behov for en tandlæge, der er ekspert i tandkroner? Og er du lidt nervøs for den høje pris, tandlægen plejer at tage for lignende behandlinger? Så læs mere om tandkroner her. Der er nemlig gode råd og hjælp at hente fra eksperter, der er de billigste […]

Slip kreativiteten løs med keramik

Slip kreativiteten løs med keramik

Keramik er i dag en populær beskæftigelse indenfor den kreative verden, da du både kan blive udfordret, udviklet og styrke i din kreativitet. Stentøjsler er en af mest populære lertyper, der findes på markedet. Det er en populær lertype, da stentøjsler har et højt smeltepunkt og kan brændes ved 1200-1300 grader.

Yarno lader dig aldrig gå ned på kvalitetsgarn

Yarno lader dig aldrig gå ned på kvalitetsgarn

Dette indhold er sponsoreret Under coronapandemien har mange fået øjnene op for eller genfundet tiden og glæden ved at hækle og strikke. Det er en hobby, du kan hygge dig med, både alene og i selskab med andre; hvor langt de er kommet med deres projekter, eller hvilken ny teknik de benytter sig af er […]

Astrologi artikler
Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Det var ikke hokuspokus. Det var følelser, og det handlede om mig. Lykke sagde alt det, jeg egentlig allerede vidste inderst inde, men guderne skal vide, hvor meget det gør at høre et andet menneske sige det, du tænker. Det giver en samhørighed, og vinduet er nu åbent for gensidig dialog.

Fik du læst disse?
Boligcious viser påskepynt til grene, påskebord og hylder

Boligcious viser påskepynt til grene, påskebord og hylder

Pynter I op til påske derhjemme? Og hvordan? Malene fra Boligcious kommer med bud på påskepynt til grene, påskebord og hylder

Malene fra Boligcious: Jagten på den perfekte sofa.

Malene fra Boligcious: Jagten på den perfekte sofa.

Det er farven den er gal med. Problemet med min sofa er, at den ikke er grå, den er heller ikke koksgrå eller skifergrå, den er sort!

Vind en gratis coachuddannelse fra BeChange

Vind en gratis coachuddannelse fra BeChange

Vind en coachuddannelse hos BeChange gennem Kvindetid. Alt du skal gøre er at fortælle, hvad du vil bruge denne coachuddannelse til, og om hvordan du drømmer om at kunne gøre en forskel i verden.