Lise Møller: Tør du være selvglad?

 

Lise Møller Andresen: Tør du være selvglad?

De sociale medier har i den sidste måneds tid handlet rigtig meget om kvinders selvhad, vores fokus på kvindeidealer og ikke mindst vores manglende accept af os selv.

Vi kvinder er så gode til at rose andre, være kærlige, empatiske, omsorgsfulde mennesker. Men så snart det kommer til at pleje og kæle vores eget sind, er vi virkelig på udebane!

Af Lise Møller Andresen
Personlig træner og ernæringsekspert
www.sunderfedt.dk


For et par dage siden lagde jeg et billede ud af mig selv på min Instagram profil, hvor jeg pointerede denne tendens og bad mine kvindelige følgere skrive bare ét positivt ord om deres egen krop. Jeg lagde selv ud med at rose min egen krop for at være kurvet. Responsen jeg fik var ”hvor ser du godt ud” og så videre i den dur. Overraskende få kvinder responderede med et rosende ord om sig selv.

Ja, jeg ved godt at janteloven spiller ind her, men kvinder, det er vigtigt at vi taler pænt til os selv… Også selvom det er svært og grænseoverskridende!

Nej, nej, nej, nej, det må du ikke!
Jeg arbejder indenfor sundheds- og fitnessbranchen, og her er der generelt en stor tendens til at fokusere på det forbudte:

–        Hvordan du absolut IKKE skal træne

–        Hvad du for ALT i verden IKKE må spise?

–        Hvad du ikke må gøre

–        Hvad du ikke må drikke osv. osv. osv.

Fitnessmiljøets trosbekendelse
Her hærsker diverse regimer, reglementer, ordensregler, retningslinjer, ja religioner om man vil, som man som alment medlem lynhurtigt kan føle sig forpligtiget til at følge – for at føle at man er sund eller fit nok.
Det ene styre er fortaler for paleo og forsager gluten, laktose, alle deres gerninger og al deres væsen, mens det andet styre helliger fuldkornsprodukter, massevis af protein, low fat produkter og Nutramino i spandevis.

Overordnet set, hvad enten man er fortaler for det ene eller det andet, flytter denne ekstreme fokus på krop, mad og ikke mindst alt det forbudte, fokus væk fra de indre processer, både biokemisk og emotionelt.

For hvad sker så snart du sætter jagten ind på den ideelle krop? Du helliger dig en striks kost- og træningsplan med det mål for øje at komme til at se ud på en bestemt måde – og hver gang din krop forsøger at fortælle dig noget andet end planens forskrift, er din vigtigste opgave at ignorere og kæmpe imod. Og HOLD NU KÆFT hvor vi roser dig for det, når du overvinder kroppens signaler. For så er du stærk, så er du stædig, så er du viljestærk og så har du virkelig gjort et godt stykke arbejde! Men hvad sker der i grunden derinde i kroppen?

Den trimmede, infertile kvinde
Jo, alt i mens du halser af sted med tungen ud af halsen, i en evig kamp efter vaskebræt, faste bryster, kanonkugle baller og vinkevenlige overarme, brager dine stresshormoner af sted med 100 km i timen. Og din krop tænker, at det sindssyge kvindemenneske med en nedadgående fedtprocent og et aktivitetsniveau der kun tilgodeser søvn (de obligatoriske 7 timer som jo står i træningsplanen!), satme ikke skal have nogle rogn i stærekassen. Resultatet? Udeblivende menstruation, en lav produktion af de kvindelige kønshormoner, for nogle kvinder også en lav produktion af de mandlige kønshormoner. Og presser du citronen for længe, særligt hvis du samtidig kører en striks, low carb kostplan eller lange perioder med stress eller faste, kan du risikere binyretræthed og i sidste ende en kronisk nedsættelse af dit stofskifte. Ironisk?

Det starter med accept
Kvinde, du spæner rundt som en høne med et afhugget hoved og kan ikke forstå, hvorfor du ikke taber dig. Du kan ikke forstå, hvorfor alle andre ser så godt ud og du selv ligner en hængt kat.
Men nu skal jeg fortælle dig noget: Du ser allerede fantastisk ud. Du skal bare vende blikket indad, slappe af, trække vejret og skrue ned for dine forventninger. Sæt tempoet ned og find frem til kilden til dit skrøbelige selvværd. Slut fred med dine dæmoner, accepter hvor du er lige nu og arbejd med din krop, fremfor at modarbejde den!

Frygt for at leve livet
Jeg har, ligesom alle andre kvinder, altid været utilfreds med mig selv, og da jeg så for et par år siden gik all in på at opbygge drømmekroppen, kom jeg ud på den anden side med vaskebræt, kuglerunde, faste baller og en fedtprocent på 12. Men jeg havde det ad helvede til, for jeg frygtede. Alt i mig var styret af frygt! Frygt for igen at tage på, frygt for at spise alt det forkerte (som jeg tænkte på HELE tiden), frygt for at folk omkring mig ikke syntes jeg var fit nok, osv. osv. osv.

Det tog mig 1 år før jeg kunne spise et æble uden at føle dårlig samvittighed. Det tog mig 2 år at acceptere, at jeg er en kvinde, som skal have mere end 12 % fedt på kroppen. Det tog mig 2 år, at fatte at maden er min ven og ikke min fjende, at mit fokus skal ligge på alle de fantastiske fødevarer som gør min krop det godt, frem for hele tiden at fokusere på alt det jeg ikke må. Det tog mig 2 år at fatte og acceptere, at træning skal opbygge mig og ikke nedbryde mig, at restitution, hvile, eftertænksomhed og søvn gør mig stærkere. Det tog mig flere år at forstå det helt basale faktum at min krop er mit kæreste eje, en skat som jeg skal passe på, værdsætte og pleje og ikke tale grimt til og mishandle.

Log af og vær til stede
Selvdestruktive tanker, dårligt selvværd, tristhed, usikkerhed, utilstrækkelighed kommer og går. Vi har gode og dårlige dage, og sociale medier som Facebook og Instagram tegner ofte et billede af kvinder som udstråler konstant overskud og lykke. Men husk nu på at Facebook er et glansbillede. Du ser kun solstrålehistorierne og ikke hverdagsdramaerne i de små hjem. Så kvinde-min, log af, sluk og vær til stede i nuet – dit nu. Træk vejret og mærk dig selv og accepter lige præcis dét. For du er helt præcis lige som du skal være. Det starter lige her. Og du kan jo starte med at se dig selv i spejlet og sige bare én rosende ting til dig selv.

Du kan finde inspiration til lækre, sunde hverdagsretter på Lises hjemmeside www.sunderfedt.dk, hvor du også kan kontakte hende for kost- og livsstilsvejledning
Du kan også finde Lise på Instagram på @livefralise

Skriv din egen kommentar

*

Kvindetid artikler
Det er ikke skammeligt at døje med fysiske og psykiske problemer

Det er ikke skammeligt at døje med fysiske og psykiske problemer

Denne artikkel er sponsoreret Det kan være ensomt og umenneskeligt at gå rundt med problemer, som forstyrrer ens livskvalitet. Det kan være alt fra stress på arbejdspladsen til traumer, som skal bearbejdes. Du skal ikke gennemgå dette alene. Dog kan det være svært at bede om hjælp. Alle mennesker har brug for hjælp sommetider. Det […]

2 hurtige tricks til at indrette et romantisk soveværelse

2 hurtige tricks til at indrette et romantisk soveværelse

Dette indhold er sponsoreret Vi kan ikke komme uden om, at et soveværelse gerne må være bare en anelse romantisk. Hvis der er ét rum i hele huset, der godt må emme af sød musik og have en hyggelig atmosfære, så hersker der nok ingen tvivl om, at det kun kan være soveværelset. Det er […]

De bedste tips til dating for kvinder

De bedste tips til dating for kvinder

Dette indhold er sponsoreret Dating er ikke altid lige til. Specielt ikke i dag, hvor datingsider- og apps har gjort dating til en kompliceret process. Der findes singler som søger seriøse forhold, men også singler der blot ønsker én at hygge sig med. Det kan være svært at navigere mellem de mange forskellige præferencer, så […]

Astrologi artikler
Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Det var ikke hokuspokus. Det var følelser, og det handlede om mig. Lykke sagde alt det, jeg egentlig allerede vidste inderst inde, men guderne skal vide, hvor meget det gør at høre et andet menneske sige det, du tænker. Det giver en samhørighed, og vinduet er nu åbent for gensidig dialog.

Fik du læst disse?
Se mig…. jeg maler mussel hos Royal Cph – Vi du også prøve?

Se mig…. jeg maler mussel hos Royal Cph – Vi du også prøve?

At sidde her, i de her rammer, med en ægte Royal Cph. tallerken i hånden, den rigtige blå royale maling på en tallerken og flere forskellige pensler – ja det er altså ret nervepirrende

Tini Owild: Topmave og hva’ så?

Tini Owild: Topmave og hva’ så?

Mange tror fejlagtigt at de ved at sætte et stort bredt (rødt lak) bælte lige hen over ”bulen”, at de så skjuler den – ret faktisk er det det modsatte der sker, nu får ”bulen” al den opmærksomhed, som du ikke er interesseret i. I stedet skal du om jeg så må sige gøre området neutralt og ikke have hverken bælter, tørklæder eller andre kreative ting til at sidde lige dér.

Birgitte Baadegaard: Skal vi gøre nytårsstatus sammen?

Birgitte Baadegaard: Skal vi gøre nytårsstatus sammen?

Birgitte: I år gider vi IKKE spørgsmål, som i bund og grund ender med, at vi giver os selv en mental røvfuld og hopper tungt ind i det nye år.