Mænd og kvinders seksualitet fordummes og nedgøres i musikken

 

dreamstime_xs_49756315Mænd og kvinders seksualitet fordummes og nedgøres i musikken

»Mænd og kvinders seksualitet fordummes og nedgøres i nutidens sangtekster. Mænd er talende tissemænd. Kvinder er »ting«, der bruges og smides ud – og de vil selv. Det, der driver sangene, er jagten på udløsningen: Et her og nu-behov, som ikke kan styres.«

Af Birgitte Baadegaard, cand.merc. og forfatter bragt i Berlingske HER, lørdag den 21/2 2017.

 

»Lov mig at sige til, hvis du vil høre om almindelig sex og elskov.«

Ordene fløj ud af munden på mig, da jeg sad i bilen med min datter og lyttede til en sang i radioen. Ikke som politisk statement – bare frustreret mor. Min datter vred sig på bilsædet: »Ja, men sådan er sange i dag, mor. Sex sælger.«

 

– og så blev jeg vred

Senere samme dag hørte jeg en anden sang i bilen. Først troede jeg, at mine nyligt fyldte 50 år havde sat sig på hørelsen, men så blev jeg klar over, at jeg hørte ligeså godt som før 1. januar – og så blev jeg vred. Så vred, at jeg endte med at sidde og holde enetale for mig selv om Danmarks etiske glidebane.

 

dreamstime_xs_45962965Sex sælger

Ja, sex sælger. På video, i film, blade og sange, og det ok. Både mænd og kvinder er seksuelle væsener. Men hvilken musik lytter vores unge til på Spotify, og når de går i byen? Her følger et udpluk af ord, som sangere (M/K) stønner sig igennem. Lad mig tage mændene først, mere præcist to danske musikere, som helt ned til 3. klasseelever lytter til. JesuBrødre og deres »KranAlarm«:

Din mund er så muggen, den selv ku gå (…)

Dine billeder var flotte (du er så grim), men det var dit ansigt ikk’ (…)

Du ligner en hest, men jeg’ da ligeglad, selvom der er kranalarm (…)

Du er ude på den værste, for du en kran (…)Og så sangens store finale:

Hvis du en kran, lad mig se dig dreje rundt x3, kran, kran, KranAlarm

 

Er det bare mig, eller forestiller du dig også x antal piger snurre som dengang, vi »gik frem og tilbage, fra side til side«, mens Nick og Jays »Hot« fik alle til at danse? Og så faldt jeg over en af deres andre sange, »Luder«:

To minutter senere får hun pik til hun bløder (…)

Ny dag ny dame, vi skal på jagt

Fisse hver dag, køber ludere, fri fragt (…)

 

Et hurtigt temperaturtjek: Hvordan har du det nu? Som forælder til en pige og/eller dreng? Vi går videre til Gulddreng og hans sang »Drikker for lidt«:

Jeg ved godt, din far ik kan lide mig. Men hvis mor hun er på, er det lige meget (…)

Baby du ved jeg vil have dig. Kan købe hele verden hvis du lar mig.

 

Og hvis du vil inspireres yderligere, så hør Gulddrengs »Se mig nu«:

Gulddreng vil hellere have modeller på sin pik (…)

4 flasker champagne senere blir alle piger nemme de vil med mig hjem (…)

 

Nu er scenen sat, ikke? Men der er mere. Her følger et par udenlandske kvindelige sangere, f.eks. Zara Larsson:

I would like to get to know you baby

Like to get under your sexy body

 

Eller NEIKED:

I don’t know what you done but I can’t get enough

Cause you give me that rush, I don’t want it to stop

 

Eller Sasha i »That sexy body«:

I would like to get to know you baby…

Like to get a piece of dat sexy body

I will rock you to the rhythm of the rain…

And ride you like a get away train…

 

dreamstime_xs_45962965Kan du se trenden

Kan du se trenden? Mænd og kvinders seksualitet fordummes og nedgøres. Mænd er talende tissemænd. Kvinder er »ting«, der bruges og smides ud – og de vil selv. Det, der driver sangene, er jagten på udløsningen: Et her og nu-behov, som ikke kan styres.

 

Sangene er lyrisk møg uden forførelse, uden følelse. 

Sangene er lyrisk møg uden forførelse, uden følelse. De gør sammen med pornofilm og videoer, at vores unge ender med at tro, at det er mere normalt at have en trekant og sex med en colaflaske eller tøjbøjle end at elske i missionærstilling. Kort sagt – de unge tror, at de konstant skal være »på«. Også her.

 

God sex hænger sammen med nærvær og intimitet

Men sex er så meget andet, som vi har glemt at lægge vægt på og tale med vores store børn om, og måske også med hinanden: Sex går op og ned som alt her i livet. I perioder blomstrer det, i perioder ligger det i dvale. God sex hænger sammen med nærvær og intimitet, leg og fortrolighed, herunder øjenkontakt, og missionærstillingen er derfor bedre end god, fordi du tvinges til at være »tæt på«. Måske endda med lyset tændt!

 

Sex er en del af forelskelse og kærlighed

Sex er (også) en del af forelskelse og kærlighed, og lysten er der ikke altid på kommando. Du kan have lyst i hovedet, men kroppen gider ikke. Din krop kan have lyst, men dit hoved siger nej. Og det hele er ok og ganske, som det skal være. Du ikke er kedelig og hæmmet, fordi du siger fra og passer på dig selv. Grænser er sunde, fordi sex handler om virkelig at mærke den, du er sammen med og at mærke dig selv i en akt, hvor du er nøgen og sårbar, også i overført betydning.

 

Lad os fejre fri sex og samtidig sætte en respektfuld og kærlig ramme

Lad os åbne og nuancere begrebet sex. Lad os opfordre radiostationer og producere til at sige fra, hvis tekster er nedgørende. Lad os tage snakken med vores unge mennesker, også selvom de finder os åndssvage. Lad os fejre fri sex og samtidig sætte en respektfuld og kærlig ramme om begrebet.

 

Sødme og poesi, der står i kontrast

Lad mig runde af med et par strofer fra en Beatles sang, som altid bevæger mig. Sangen »Here, there and everywhere« har en sødme og poesi, der står i kontrast til de ord, jeg før refererede:

Here, making each day of the year

Changing my life with the wave of her hand

Nobody can deny that there’s something there

There, running my hands through her hair

Both of us thinking how good it can be (…)

But to love her is to need her everywhere

Knowing that love is to share

 

Birgitte Baadegaard, baadegaard.dkBaadegaard blev stiftet i 2004 af forfatter, Cand.merc. og executive coach Birgitte Baadegaard.

Baadegaard.dk arbejder med at styrke det feminine – i ledelse, på arbejdsmarkedet og i samfundet. Vi har brug for det – både mænd og kvinder.

Ved ikke at kende til de fordele, som netop poler – herunder kønsforskelle – kan give, spilder vi enorme ressourcer. Derfor skriver Birgitte Baadegaard om det – i kronikker, i blogindlæg og i bøger. Og taler om det: til workshops, i peptalks og foredrag – til både ledergrupper, erfagrupper, netværk og konferencer .

Baadegaard.dk formidler og underviser i hvor meget, vi kan tjene – i både bundlinje og trivsel, som både teams og individer – ved at få det feminine og det maskuline til at spille sammen i os selv, hinanden og i organisationer – ikke mindst i ledelse.

 

Skriv din egen kommentar

*

Kvindetid artikler
Din bedemand hjælper dig trygt i mål med begravelsen, så det bliver en smuk afsked

Din bedemand hjælper dig trygt i mål med begravelsen, så det bliver en smuk afsked

Dette indhold er sponsoreret Det er en stor ære at kunne arrangere en smuk, værdig og ikke mindst kærlig afsked for et elsket familiemedlem, som skal begraves, bisættes eller have sin aske spredt. Hos Lavendla Bedemand på Amager er der mange års erfaring, som fortæller, at det for en enkelt person kan være en uoverskuelig opgave at […]

De bedste tips til at vedligeholde dine guldsmykker og bruge dem hver dag

De bedste tips til at vedligeholde dine guldsmykker og bruge dem hver dag

For at bevare den skønhed og glans, som guldsmykker har, er det vigtigt at vedligeholde dem. Så kan de nemlig kaste lys over ethvert outfit.

Revitaliser dig selv

Revitaliser dig selv

Dette indhold er sponsoreret Uanset køn og alder vil de fleste gerne have et velplejet og sundt ydre. Alderen har det dog med at sætte sine spor hos de fleste mennesker. Med alderen mister huden i ansigtet og kroppen spændstighed, fylde og fugt. Det skyldes blandt andet, at mængden af hyaluronsyre i kroppen bliver reduceret, […]

Astrologi artikler
Kinesiske horoskoper

Kinesiske horoskoper

Kinesiske horoskoper Den kinesiske astrologi har dannet baggrund for mange spændende sagn og historier, ligesom den vestlige, og det er en meget vigtig del af Kinas kultur. Ligesom i den vestlige astrologi opererer kineserne med 12 forskellige dyr. Det der først og fremmest adskiller den kinesiske astrologi fra den vestlige, som de fleste af os kender […]

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Fik du læst disse?
Er man modig, når man forfølger sin drøm?

Er man modig, når man forfølger sin drøm?

I mine teenageår drømte jeg om at blive kæreste med Leslie fra Bay City Rollers

Bente Tromborg: Handling skaber forvandling

Bente Tromborg: Handling skaber forvandling

I dag fortsætter vi med afsnit nr. 4 i serien 7 Trin til nytårsforsæt 2012 – der lykkes!

2. del af serien: Sådan undgår du de 3 største fejl alt for mange singler begår

2. del af serien: Sådan undgår du de 3 største fejl alt for mange singler begår

Vi har alle brug for at høre til og høre sammen med nogen