Sara Skaarup: Kvinder der hader deres krop

 

Sara Skaarup: Kvinder der hader deres krop

Udgivet den 16. juni 2012 på www.saraskaarup.dk

Jeg er journalist af typen, der går mere op i det nære, menneskelige end den store nyhedsstrøm. De fleste af de undersøgelser, jeg tæppebombes med, går ind af det ene øre og ud af det andet hos mig. Men ikke den her:
”HVER FJERDE DANSKE KVINDE HADER SIN KROP.”

Undersøgelsen, viser også, at tre ud af fire normalvægtige vil gerne tabe sig mere end 5 kg. De tal har netop været bragt i Femina, der har spurgt godt tusind kvinder.

Hvordan har jeg det med de oplysninger? Det skal jeg fortælle jer. Den oplysning har nemlig effekt både i mit hoved, i mit hjerte om min krop.

Hjertet bliver tungt. Hjertet knuger sig sammen. Hjernen bliver vantro og derpå vred. Og kroppen? Hvad med kroppen, kvindekroppen, som dette stykke statistik handler om? Kroppen krymper sig! Kroppen husker.

Vil det sige, at jeg en af de 25 procent, der hader min krop? Efter at have været i enrum med min selv vil jeg mener, at nej, det er jeg ikke.  Men er det nu også enten/eller? Hvad med kvartals-had? Eller punkt-had af kroppen?

Når jeg skanner tilbage, fra jeg var en lille pige til i dag, er der mange sørgelige erindringer omkring mine egne tanker om min krop, som melder sig.

Jeg husker:
– at mine forældre fotograferede mig, stående med armene ud fra siden, så vi kunne klippe mig ud og lave en påklædningsdukke ud af fotografiet – og at jeg tænkte: Jeg ser tyk ud, da billedet var fremkaldt. Jeg var 5 år.

– at jeg vejede 22 kg, da jeg gik i børnehaveklasse. Jeg var ikke fed. Men de andre piger vejede kun tyve, og det fik mig til at føle mig så forkert, så forkert.

– at jeg har tænkt ”du er for tyk” hver gang jeg gik forbi et spejl i flere år – (hver- fucking –gang).

– at se tilbage på et par præteenageår, hvor der ingen fotos findes ad mig, fordi jeg mente, jeg var for grim til at optræde på fotos. Simpelthen.

– at knibe hårdt i en mavedelle i et inderligt, brændende ønske om, at den skulle forsvinde af det.

Og i nyere tid:
– At sende negative tanker til mit spejlbillede.

– At tænke jeg ville være en dejligere kvinde, hvis bare dit, dut og dat var anderledes (glattere, slankere, fastere, længere – fyld selv ind).

– at føle et spontant fald i selvtillid, når jeg vejer nogle kilo mere end mit sædvanlige leje.

Jeg ville ønske det ikke var sådan – men det er det.

Hvad er det med os – hvordan kan kroppens detaljer gøre os så selvopslugte på den destruktive måde? Måske har vi bare for god tid?

Og det er ikke samfundets skyld, at vi har det så svært med vores kroppe. Det er heller ikke mediernes, ikke alene i hvert fald, selvom det ikke hjælper med de stereotype kroppe i bladene. Vores kropshad er først og fremmest vores egen ansvar.

Hader du din krop? Det er ærgerligt, for det er spild af kræfter, og det gør livet surt. Nogle siger sund kost og motion er vejen til et gladere kropsforhold. Fint.  Men det ændrer ikke på, at den i det hele taget har fået ALT for meget opmærksomhed ALT for længe, den krop.

For mig, først og fremmest – og mere end noget andet – hjælper det at flytte fokus. DYRKER ALT ANDET end længslen efter perfektion og skønhed. At være sammen med mennesker, der ikke går synderligt op i min krops finere nuancer. Folk, der elsker mig for min personlighed, for det jeg siger, mine tanker og det, jeg er for dem.

Og – gys – at stå ved min krop, som jeg er – det hjælper også. Men det er ikke helt nemt. Jeg er en rimelig intelligent, voksen kvinde, men når jeg har bladret et modeblad igennem, føler jeg mig som en flodhest. Faktum er, at jeg er 38 år og en str. 40 på en god dag.

Jeg er fin nok, og jeg er uperfekt. Nogle gange fylder bekymringer om mit udseende mere end jeg vil være ved. Men det arbejder vi på! Kald mig hippie, kald mig hvad I vil: Denne sommer tager jeg på kursus og bader nøgen og danser uden tøj på – og laver alle mulige dybe, kloge kærlige ting, der ikke har en dyt med udseende at gøre. Jeg ved, jeg bliver glad af det.

Håber I vil joine mig i – søstre, der hader jeres krop lidt, meget, eller midt imellem. Tænk bare, hvad vi kan udrette, når vi ikke længer al den opmærksomhed bundet i vores ydre. Det kunne blive så smukt.
www.saraskaarup.dk

Læs også Anne Mettes interview med Sara Skaarup https://kvindetid.dk/kvindetid-med-sara-skaarup/

Kommentarer skrevet af andre
  • Camilla Mørk

    17. juni 2012 kl. 09:17

    Tak for en god reminder, Sara.
    Da jeg var omkring de tredive, så jeg tilbage på mig selv som tyve og undrede mig over, at jeg havde været utilfreds med min krop. Sidst i trediverne så jeg tilbage på mig selv som tredive og undrede mig over, at jeg ikke var tilfreds dengang. Nu i begyndelsen af fyrrerne har jeg besluttet at være tilfreds med min krop. For MON IKKE det bliver ved med at gå samme vej? Og fandeme om jeg gider sidde som halvtresårig og med længsel tænkte tilbage på den krop, jeg render rundt med nu. Så skal det i hvert fald være med erindringen om at have nydt den, mens jeg var i den.
    Beslutningen var første skridt. Nu skal jeg bare liiige ændre på tankemønsteret.

Skriv din egen kommentar

*

Kvindetid artikler
Yarno lader dig aldrig gå ned på kvalitetsgarn

Yarno lader dig aldrig gå ned på kvalitetsgarn

Dette indhold er sponsoreret Under coronapandemien har mange fået øjnene op for eller genfundet tiden og glæden ved at hækle og strikke. Det er en hobby, du kan hygge dig med, både alene og i selskab med andre; hvor langt de er kommet med deres projekter, eller hvilken ny teknik de benytter sig af er […]

En guide til et nemmere hårstyling, når frisøren holder lukket

En guide til et nemmere hårstyling, når frisøren holder lukket

Dette indhold er sponsoreret. Når du plejer en borger, er plejen ofte tæt forbundet med tøjvalget. Grundet restriktionerne holder frisørerne lukket, hvilket gør, at frisøren heller ikke kan komme ud på plejehjemmet. Borgerne, måske især damerne, holder af deres frisørtider, og er ikke den største fan af situationen. Du forsøger derfor at opretholde en flot […]

Fokus på forkælelse

Fokus på forkælelse

Dette indhold er sponsoreret Hvis du trænger til at slappe af og forkæle dig selv, kan du med fordele prøve en vibrator. Der findes et utal af vibratorer med forskellige funktioner på markedet i dag, men fælles for dem er, at den vibrerende funktion vil give dig en intens, pirrende og dejlig fornemmelse. På www.eroti.dk […]

Astrologi artikler
Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Det var ikke hokuspokus. Det var følelser, og det handlede om mig. Lykke sagde alt det, jeg egentlig allerede vidste inderst inde, men guderne skal vide, hvor meget det gør at høre et andet menneske sige det, du tænker. Det giver en samhørighed, og vinduet er nu åbent for gensidig dialog.

Fik du læst disse?
Aloha! Hawaii, en foretrukken rejsedestination!

Aloha! Hawaii, en foretrukken rejsedestination!

Hawaii er blandt danskernes absolutte foretrukne rejsedestination. Og det med god grund. En rejse til Hawaii byder nemlig på en lang række mindeværdige oplevelser for livet.

Lucy Lee: Nyder du rejsen?

Lucy Lee: Nyder du rejsen?

Det handler om at nyde processen og rejsen ikke blot målet. Jo mere du nyder processen og rejsen, jo mere ser du hvad der er på vejen

Kira Eggers – På egen krop

Kira Eggers – På egen krop

På workshoppen hjælper vi folk med at målrette deres kost og træning så de kan opnå det de vil. Ikke bare drømmer om, men faktisk gerne vil have for sig selv.