Pernille Taarup: Misundelse er en grim ting eller er den?

 

Pernille Taarup: Misundelse er en grim ting eller er den?
Af Pernille Taarup
http://www.tactum.dk/profil

Facebook er et udstillingsvindue i andres lykke. Der er ikke grænser for, hvor mange maraton, der løbes, hvor mange romantiske stunts, der opleves, og hvor meget fantastisk mad, der spises.

I følge et gammelt ordsprog er misundelse en grim ting. Jeg ved ikke helt, om jeg er enig. Hvis man ikke kan glæde sig over, at andre har noget, som man ikke selv har, så er misundelse naturligvis en negativ ting, men hvis andres kærlighed eller karriere udløser et ønske om at opnå det samme, så er det vel i orden at være “misundelig”.

Jeg synes, at det er nemt at forveksle misundelse og drømme. Når vi nogen gange bliver misundelige, er det jo ikke fordi, at vi ikke under andre mennesker at være lykkelige – nej, vi vil også bare gerne selv opleve det. Nogen gange ved vi bare ikke helt, hvad det er, vi mangler. Når vi hører eller ser, hvad andre oplever, så tror vi nogen gange, at vi også vil blive lykkelige, hvis vi får det samme. Det er imidlertid langt fra sikkert, at vi bliver lykkelige af det. Optimalt set er det jo kun ved at mærke efter helt inde i os selv, at vi kan finde ud af, hvad det virkelig er, vi vil. Mange af os er bare ikke så gode til selv at mærke efter, og så er det jo lettere at blive inspireret af andres drømme og ønsker. Det kunne jo være, at de viste sig også at være ens egen. Nogen mennesker er mere udfarende end andre, og jeg kan ikke se noget forkert i at blive inspireret af andre – så længe man husker at have sig selv med.

Facebook er et udstillingsvindue i andres lykke. Der er ikke grænser for, hvor mange maraton, der løbes, hvor mange romantiske stunts, der opleves, og hvor meget fantastisk mad, der spises. Kærlighed, mad og motion er de store temaer i Facebook opdateringer. Det er jo skønt at læse om andres oplevelser, og i de fleste situationer bliver man glad på andres vegne. Hvilket antallet af “Likes” viser.
Men hvis man selv er inde i en periode, hvor tingene ikke lige kører så godt, kan følelsen af misundelse godt snige sig ind specielt, hvis ens venner hele tiden poster nye opdateringer, hvor de fremstår som supermennesker, der har styr på både familie og karriere. Her mener jeg, at det er helt menneskeligt, hvis man ønsker, at det smitter en lille smule af på en selv.

Jeg indrømmer, at jeg også nogen gange kan blive lidt træt af at høre om, hvor fantastiske liv andre tilsyneladende har. Specielt kan det undrer mig, at hvis ens liv er så fantastisk, at man så ikke er helt optaget af det, men bruger tid på at opdatere Facebook hele tiden. Men det er nok bare mig, der synes, at det er svært at være nærværende, hvis man hele tiden er på Facebook. “Bager med børnene” eller ”Hygger med kæresten” – nej, du gør ikke, du er på Facebook.

Misforstå mig ikke. Jeg elsker sjove eller underlige opdateringer. Jeg glæder mig ligefrem til at læse nogen af mine venners opdateringer. De giver mig nemlig smil på læben, men jeg hader dem, der giver mig dårlig samvittighed – og dem er der også nogen af. Ved godt, at det er mit problem, at jeg bliver ramt, men jeg synes altså, at det er sjovere at drømme om at opleve noget godt frem for at få dårlig samvittighed over, at jeg f.eks. ikke får trænet nok.

Som single kvinde med et ønske om at have en mand i mit liv skal jeg da heller ikke sige mig fri for at være misundelig på nogle af mine Facebook venner, der næsten daglig opdaterer nyt om deres fantastiske mænd. Det betyder ikke, at jeg ikke samtidig er glad på deres vegne – hvorfor skulle jeg ikke være det. Nej, tværtimod så tænker jeg, at det er fantastisk livsbekræftende, og jeg glæder mig til, at jeg møder manden, der kan få mig til at føle sådan.

Men indtil da, så har en kvinde vel lov til at drømme…….

Info:
Misundelse er en følelse, et ønske om at have en andens egenskaber, status, evner, anseelse eller ejendele. Misundelse har ikke nødvendigvis med ting at gøre; det centrale er fornemmelsen af den anden er i en bedre situation end man selv er.

 

 

Kommentarer skrevet af andre
 • Daniella Laubech

  16. november 2017 kl. 22:18

  Jeg er klummeskriver og skal skrive om misundelse – sikken et tifælde, at jeg læste det her, Det gav inspirationen ?

 • Sigrid yvonne

  28. august 2014 kl. 23:54

  Misundelse er jo at andre har noget man selv ønsker og selv har svært ved at få elller ikke har.
  Det er meget ubehageligt at være udsat for misundelse, man kan mærke følelsen hos den der er det.
  Hvis vi tager som udgangspunkt at vi alle er unikke og fantastiske, er der jo i reglen ikke noget at være misundelig over, idet det andre har, som regel tit alligevel ikke er noget man vil have.
  Når det drejer sig om kærester har jeg selv tit været misundelig på nogen som kunne få en mand fra den ene dag til den anden,indtil jeg så denne mand/ kæreste og tænkte, gudfader bevares, ham ville jeg overhovedet ikke have og hvad ser hun dog i ham, altså hvis jeg selv ved hvad jeg vil have så kan jeg få det. , det gælder i mange af livets forhold, vil jeg gerne have penge, jamen så må jeg jo gå på arbejde, spare op og nedsætte mit forbrug og udgifter,hvor svært kan det være ?
  Er jeg for tyk, jamen så hedder det slanke kur.
  Har jeg et handicap synligt eller usynligt, må jeg jo lære at acceptere at leve med dette, og være glad for ar være i live og at leve i et land med et godt socialt netværk.
  Jeg mener misundelse er en grim ting, både for sig selv og andre,.
  Der er ingen som har det perfekte liv tror jeg, og i stedet for at tænke på hvad andre har som man ikke selv har,skulle man hellere tænke på hvordan man kan skaffe sig de ting man ønsker, og glæde sig over dette.
  Og ligeledes glæde sig over andres lykke og fremgang.
  Til slut vil jeg sige at misundelse er en af de syv dødssynder,og det er ikke uden grund.

Skriv din egen kommentar

*

Kvindetid artikler
Tandkroner til billige priser

Tandkroner til billige priser

Åh nej. Er den nu gal igen? Har du behov for en tandlæge, der er ekspert i tandkroner? Og er du lidt nervøs for den høje pris, tandlægen plejer at tage for lignende behandlinger? Så læs mere om tandkroner her. Der er nemlig gode råd og hjælp at hente fra eksperter, der er de billigste […]

Slip kreativiteten løs med keramik

Slip kreativiteten løs med keramik

Keramik er i dag en populær beskæftigelse indenfor den kreative verden, da du både kan blive udfordret, udviklet og styrke i din kreativitet. Stentøjsler er en af mest populære lertyper, der findes på markedet. Det er en populær lertype, da stentøjsler har et højt smeltepunkt og kan brændes ved 1200-1300 grader.

Yarno lader dig aldrig gå ned på kvalitetsgarn

Yarno lader dig aldrig gå ned på kvalitetsgarn

Dette indhold er sponsoreret Under coronapandemien har mange fået øjnene op for eller genfundet tiden og glæden ved at hækle og strikke. Det er en hobby, du kan hygge dig med, både alene og i selskab med andre; hvor langt de er kommet med deres projekter, eller hvilken ny teknik de benytter sig af er […]

Astrologi artikler
Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Det var ikke hokuspokus. Det var følelser, og det handlede om mig. Lykke sagde alt det, jeg egentlig allerede vidste inderst inde, men guderne skal vide, hvor meget det gør at høre et andet menneske sige det, du tænker. Det giver en samhørighed, og vinduet er nu åbent for gensidig dialog.

Fik du læst disse?
Lise Møller: Påskeforkælelse uden deller

Lise Møller: Påskeforkælelse uden deller

Otte tips til påskeforkælelse uden deller. Lise Møller Andresen giver gode tips og en opskrift på de skønneste kokoskugler. Rigtig god påske.

Michelle Hviid: Hip hurra – det min fødselsdag!

Michelle Hviid: Hip hurra – det min fødselsdag!

Det har været en af de bedste fødselsdage i mit liv.. Jeg er lige steget ud af badekarret, hvor jeg filosoferede over de fødselsdage, som ikke var så vældige.

Mariakaisa: Er du også ude af takt med naturen?

Mariakaisa: Er du også ude af takt med naturen?

I vores kultur og i de flestes liv, så lever vi helt ude af takt med naturen.
Vi lever i kunstigt lys, dvs. at vores kroppe aldrig oplever helt fuldstændig mørke.
Vi er altid pakket ind og har masser af varme på vores huse, dvs. at vores kroppe aldrig oplever kulde.