Pernille Taarup: Misundelse er en grim ting eller er den?

 

Pernille Taarup: Misundelse er en grim ting eller er den?
Af Pernille Taarup
http://www.tactum.dk/profil

Facebook er et udstillingsvindue i andres lykke. Der er ikke grænser for, hvor mange maraton, der løbes, hvor mange romantiske stunts, der opleves, og hvor meget fantastisk mad, der spises.

I følge et gammelt ordsprog er misundelse en grim ting. Jeg ved ikke helt, om jeg er enig. Hvis man ikke kan glæde sig over, at andre har noget, som man ikke selv har, så er misundelse naturligvis en negativ ting, men hvis andres kærlighed eller karriere udløser et ønske om at opnå det samme, så er det vel i orden at være “misundelig”.

Jeg synes, at det er nemt at forveksle misundelse og drømme. Når vi nogen gange bliver misundelige, er det jo ikke fordi, at vi ikke under andre mennesker at være lykkelige – nej, vi vil også bare gerne selv opleve det. Nogen gange ved vi bare ikke helt, hvad det er, vi mangler. Når vi hører eller ser, hvad andre oplever, så tror vi nogen gange, at vi også vil blive lykkelige, hvis vi får det samme. Det er imidlertid langt fra sikkert, at vi bliver lykkelige af det. Optimalt set er det jo kun ved at mærke efter helt inde i os selv, at vi kan finde ud af, hvad det virkelig er, vi vil. Mange af os er bare ikke så gode til selv at mærke efter, og så er det jo lettere at blive inspireret af andres drømme og ønsker. Det kunne jo være, at de viste sig også at være ens egen. Nogen mennesker er mere udfarende end andre, og jeg kan ikke se noget forkert i at blive inspireret af andre – så længe man husker at have sig selv med.

Facebook er et udstillingsvindue i andres lykke. Der er ikke grænser for, hvor mange maraton, der løbes, hvor mange romantiske stunts, der opleves, og hvor meget fantastisk mad, der spises. Kærlighed, mad og motion er de store temaer i Facebook opdateringer. Det er jo skønt at læse om andres oplevelser, og i de fleste situationer bliver man glad på andres vegne. Hvilket antallet af “Likes” viser.
Men hvis man selv er inde i en periode, hvor tingene ikke lige kører så godt, kan følelsen af misundelse godt snige sig ind specielt, hvis ens venner hele tiden poster nye opdateringer, hvor de fremstår som supermennesker, der har styr på både familie og karriere. Her mener jeg, at det er helt menneskeligt, hvis man ønsker, at det smitter en lille smule af på en selv.

Jeg indrømmer, at jeg også nogen gange kan blive lidt træt af at høre om, hvor fantastiske liv andre tilsyneladende har. Specielt kan det undrer mig, at hvis ens liv er så fantastisk, at man så ikke er helt optaget af det, men bruger tid på at opdatere Facebook hele tiden. Men det er nok bare mig, der synes, at det er svært at være nærværende, hvis man hele tiden er på Facebook. “Bager med børnene” eller ”Hygger med kæresten” – nej, du gør ikke, du er på Facebook.

Misforstå mig ikke. Jeg elsker sjove eller underlige opdateringer. Jeg glæder mig ligefrem til at læse nogen af mine venners opdateringer. De giver mig nemlig smil på læben, men jeg hader dem, der giver mig dårlig samvittighed – og dem er der også nogen af. Ved godt, at det er mit problem, at jeg bliver ramt, men jeg synes altså, at det er sjovere at drømme om at opleve noget godt frem for at få dårlig samvittighed over, at jeg f.eks. ikke får trænet nok.

Som single kvinde med et ønske om at have en mand i mit liv skal jeg da heller ikke sige mig fri for at være misundelig på nogle af mine Facebook venner, der næsten daglig opdaterer nyt om deres fantastiske mænd. Det betyder ikke, at jeg ikke samtidig er glad på deres vegne – hvorfor skulle jeg ikke være det. Nej, tværtimod så tænker jeg, at det er fantastisk livsbekræftende, og jeg glæder mig til, at jeg møder manden, der kan få mig til at føle sådan.

Men indtil da, så har en kvinde vel lov til at drømme…….

Info:
Misundelse er en følelse, et ønske om at have en andens egenskaber, status, evner, anseelse eller ejendele. Misundelse har ikke nødvendigvis med ting at gøre; det centrale er fornemmelsen af den anden er i en bedre situation end man selv er.

 

 

Kommentarer skrevet af andre
 • Daniella Laubech

  16. november 2017 kl. 22:18

  Jeg er klummeskriver og skal skrive om misundelse – sikken et tifælde, at jeg læste det her, Det gav inspirationen ?

 • Sigrid yvonne

  28. august 2014 kl. 23:54

  Misundelse er jo at andre har noget man selv ønsker og selv har svært ved at få elller ikke har.
  Det er meget ubehageligt at være udsat for misundelse, man kan mærke følelsen hos den der er det.
  Hvis vi tager som udgangspunkt at vi alle er unikke og fantastiske, er der jo i reglen ikke noget at være misundelig over, idet det andre har, som regel tit alligevel ikke er noget man vil have.
  Når det drejer sig om kærester har jeg selv tit været misundelig på nogen som kunne få en mand fra den ene dag til den anden,indtil jeg så denne mand/ kæreste og tænkte, gudfader bevares, ham ville jeg overhovedet ikke have og hvad ser hun dog i ham, altså hvis jeg selv ved hvad jeg vil have så kan jeg få det. , det gælder i mange af livets forhold, vil jeg gerne have penge, jamen så må jeg jo gå på arbejde, spare op og nedsætte mit forbrug og udgifter,hvor svært kan det være ?
  Er jeg for tyk, jamen så hedder det slanke kur.
  Har jeg et handicap synligt eller usynligt, må jeg jo lære at acceptere at leve med dette, og være glad for ar være i live og at leve i et land med et godt socialt netværk.
  Jeg mener misundelse er en grim ting, både for sig selv og andre,.
  Der er ingen som har det perfekte liv tror jeg, og i stedet for at tænke på hvad andre har som man ikke selv har,skulle man hellere tænke på hvordan man kan skaffe sig de ting man ønsker, og glæde sig over dette.
  Og ligeledes glæde sig over andres lykke og fremgang.
  Til slut vil jeg sige at misundelse er en af de syv dødssynder,og det er ikke uden grund.

Skriv din egen kommentar

*

Kvindetid artikler
Giv dit barn glæden ved skolen igen med den helt rigtige hjælp til lektierne

Giv dit barn glæden ved skolen igen med den helt rigtige hjælp til lektierne

Gotutor kan give dig et bredt udvalg af fleksible tutorer indenfor et væld af forskellige fag, som kan være med til at hjælpe netop dit barn med lektierne.

Ting du skal have styr på inden juleaften

Ting du skal have styr på inden juleaften

Dette indhold er sponsoreret.  Ja julen er lige om lidt, og vi skal ikke stresse dig mere end højest nødvendigt. Det kan bare ikke benægtes, at det altså er lige om lidt. Derfor er du også nødt til at forholde dig til det. Det kan være svært i den travle hverdag, og derfor vil vi […]

Det er ikke skammeligt at døje med fysiske og psykiske problemer

Det er ikke skammeligt at døje med fysiske og psykiske problemer

Denne artikkel er sponsoreret Det kan være ensomt og umenneskeligt at gå rundt med problemer, som forstyrrer ens livskvalitet. Det kan være alt fra stress på arbejdspladsen til traumer, som skal bearbejdes. Du skal ikke gennemgå dette alene. Dog kan det være svært at bede om hjælp. Alle mennesker har brug for hjælp sommetider. Det […]

Astrologi artikler
Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Det var ikke hokuspokus. Det var følelser, og det handlede om mig. Lykke sagde alt det, jeg egentlig allerede vidste inderst inde, men guderne skal vide, hvor meget det gør at høre et andet menneske sige det, du tænker. Det giver en samhørighed, og vinduet er nu åbent for gensidig dialog.

Fik du læst disse?
Emilie Jahnnie Sigård: En Sankt Hans drøm

Emilie Jahnnie Sigård: En Sankt Hans drøm

I aften, så tæt ved Sankt Hans, står jeg skulder ved skulder med kvinder gennem tiderne, og jeg føler en stærk og taknemmelig forbundethed. I aften vil jeg tænker på alle disse kvinder, og bålet vil for mig ikke længere repræsentere fortidens rædsel og smerte, men netop den forbundethed og den skønhed og den kærlighed mellem kvinder på tværs af tiden.

Kvindetid med Charlotte Lotus Sommer

Kvindetid med Charlotte Lotus Sommer

Jeg tænker på ren tøsehygge med god mad, rødvin, Asti og spændende samtaler. En tid sammen med veninderne, hvor der bliver råhygget, grinet og grædt

Malene: Veldækket by VIPP

Malene: Veldækket by VIPP

Forleden tilbragte jeg dagen med 12 bloggere fra Danmark og Europa. Vi mødtes kl. 10.00 til morgenmad hos VIPP