Pernille-Lykke: Om skilsmisser og jul

 

dreamstime_xs_36972522dreamstime_xs_36972522Pernille-Lykke: Om skilsmisser og jul

Når julen nærmer sig får jeg travlt. Travlt med at rådgive, vejlede og lytte. Jeg bliver faktisk glad, jeg er heldig, jeg møder forældre, der vil deres børn det bedste i denne tid. En tid som skal være en tid med hjertevarme, traditioner, kærlighed og idyl. Men desværre er denne tid også alt andet end idyl for mange forældre, og ikke mindst deres børn som bliver kastet rundt i forældrenes kaos, forældrenes stræben på at gøre det bedste.
Hvad er rigtigt for børnene
Når forældre henvender sig til mig, er det jo fordi, de ikke kan finde den rigtige løsning. Min opgave er ikke at sige, hvad der er rigtigt og forkert, men at lytte ind til, hvad der gør, at de er urolige. Lytte til at lille Malthe og teenager Sofie, faktisk er begyndt at melde fra julen, at de virker sure, trætte og modløse.

Det er for det meste sådan, at skilte forældre har en aftale om, at man skiftes til at holde jul. Men så er det, at det der sker er, at der kommer lige pludselig andre traditioner til. Og ja der skal nye traditioner til, I er jo blevet skilt, men hvordan skal de skabes, og hvilke rammer skal der til?

Dine, mine og vores børn
Der skal holdes jul med den ene parts forældre d. 19 dec. Der skal holdes jul med den nye kærestes familie, både de børn der er kommet til og de ”nye” bedsteforældre”. Der skal holdes jul i børnehave, skole, klub og sikkert også på mors og fars arbejde. Så skal der bages, både hos mor og hos far. Der er måske også et arrangement hos forældres søskende, venner, ja og hvad ved jeg. Bliver du forpustet, når du læser dette? Det gør jeg!

Midt i alle de her arrangementer som hører julen til( vi må ikke glemme. 1. 2. 3 juledag, og så kommer nytår), bliver børnene desværre tit glemt. Fokus bliver på, hvordan får forældre ordnet det sådan, at alle bliver glade, lykkelige og tilfredse. Smerten hos forældrene bliver mast i baggrunden af arrangementer, som skal lykkes. Børnene for ondt i maven, gider ikke komme i børnehave, skole osv.

mænds sexlystOg hvad så med Juleaften.
Aftenen som alle glæder sig til. Både voksne og børn der skal leve op til alle de aftaler, der er stablet på benene, er trætte. Børnene sidder nogen gange med en flad fornemmelse ala: ok, så blev det endelig jul, men jeg har jo holdt jul de sidste 7 dage. Forældre der står for den ”rigtige” juleaften, bliver også modløse-triste og står tit med en følelse af: Øv- mine børn orker jo ikke mere.! Vreden bliver rettet mod eksen, eksens familie, og kommunikationen fungerer ikke, så der kan komme krig. Den der står med juleaften, tænker: jeg gør det samme til næste år, altså jeg skal give den gas d. 23 dec. Så kan den anden forældre virkelig mærke!!! Børnene bliver tabere igen.

Hvis du spørger barnet
Så  vil de jo for det meste sige, jeg vil bare helst holde jul med mor og far og mine søskende(hvis der er nogen). Ja og det er også den mest lykkelige og ideelle tanke og en følelse som er svær at slippe, hvis vi som forældre ikke tager ansvar. Der skal man som forældre være anerkendende, sige: Ja, Det kan jeg godt forstå, men sådan er det ikke. Mor og far kan ikke holde jul sammen, derfor skal du/i skiftes, og det må vi få det bedste ud af.

I skilsmisser hvor man prøver på bedste måde, at holde jul sammen for børnenes skyld, og hvor der ikke er ægte og gensidig respekt, kan denne jul også være fuld af smerte. Børnene kommer på overarbejde, de observerer og er på hvad jeg kalder: overarbejde. De har antennerne ude, bliver mor og far uvenner nu, hvorfor snakker de ikke sammen, hørte jeg dem ikke snerre ude i køkkenet osv. Så hvis ikke dialogen mellem mor og far er i orden, at følelserne fra mors og fars side er gennemarbejdet er dette ikke et råd jeg giver. Det kan komme med tiden, for ja tiden læger alle sår, bare ikke altid.

Den går ikke, og her er det bedst at holde fast, i at sådan er det. Mor og far holder jul hver for sig, bum-ja det gør ondt, men vi klarer den. Igen, vi forælder tager ansvar for dette.

Tilbage til aftalerne der vælter ind.

Der er kun en juleaften…
Der er som sagt kun en juleaften, og der er kun en biologisk familie. Så hvad gør man? Jeg har ikke opskriften, men nogle råd fra erfaring fra min rådgivning og mit eget liv som skilt.

-arrangementer i skoler, klub, børnehave, sportsklub- er vigtige for børnene. Prøv at del dem imellem jer,(hvis i ikke har mulighed for at deltage sammen) så begge forældre for del i børnene hverdag.

– den forældre som ikke skal have børnene, kan holde et arrangement. Det kan være alternativt, måske er den nye kæreste med, den nye kærestes børn og bedsteforældre der også. Lad være med at gå i konkurrence, accepter at d. 24. dec. er jul. Og det bliver din tur til næste år. Giv børnene mulighed for ro d. 1.dec.

-adskil ikke de biologiske børn fra hinanden. Erkend dit afsavn, men løsningen er ikke at søskende skal sidde til hver deres jul.

-husk nu, der er ikke noget der hedder 6. juledag, eller 3. Før jul? Sæt dine egen behov til side- se på børnene. Skab den jul der gør dine børn trygge. Det er det hele julen drejer sig om. Drop dramaer, jalousi, konfrontationer i juledagene.

– se på børnene, fungerer det i har besluttet, skal det justeres til næste jul. Vær åbne for forandring der gør tilværelsen lettere for børnene. Altid- ikke kun til jul!

Tag ansvar for skilsmissen, anerkend at det gør ondt, men skab ro.

Med denne klumme ønsker jeg jer alle en glædelig jul, med alt hvad det indebærer. Held og lykke, og husk forandring er ikke dårligt, men skaber nye muligheder.

 

Pernille-LykkePernille-Lykke er familebehandler.

 

 

Skriv din egen kommentar

*

Kvindetid artikler
Fokus på forkælelse

Fokus på forkælelse

Dette indhold er sponsoreret Hvis du trænger til at slappe af og forkæle dig selv, kan du med fordele prøve en vibrator. Der findes et utal af vibratorer med forskellige funktioner på markedet i dag, men fælles for dem er, at den vibrerende funktion vil give dig en intens, pirrende og dejlig fornemmelse. På www.eroti.dk […]

Har du styr på dine åreknuder?

Har du styr på dine åreknuder?

Annonce: Denne artikel er betalt og lavet i samarbejde med de nævnte hjemmesider i artiklen. Måske tænker du ikke, at det er relevant for dig lige nu, men det kan det meget vel gå hen at blive. Åreknuder er en ganske almindelig sygdom, som kan ramme både mænd og kvinder. Sygdommen ses dog hyppigere hos […]

Sæt fokus på selvforkælelse med yoga

Sæt fokus på selvforkælelse med yoga

Yoga er i dag meget udbredt, og i diverse fitnesscentre rundt omkring kan du tilmelde dig yogahold. Yoga er en fantastisk form for selvforkælelse, og det tjener rigtig mange gavnlige formål. Læs mere om det her, og kom godt i gang med yoga.  Først og fremmest: Der er yoga, og så er der yoga Den yoga, […]

Astrologi artikler
Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Det var ikke hokuspokus. Det var følelser, og det handlede om mig. Lykke sagde alt det, jeg egentlig allerede vidste inderst inde, men guderne skal vide, hvor meget det gør at høre et andet menneske sige det, du tænker. Det giver en samhørighed, og vinduet er nu åbent for gensidig dialog.

Fik du læst disse?
Kira Gall Henriksen: Kammuslinger i det grønne

Kira Gall Henriksen: Kammuslinger i det grønne

Hvis du vil nyde en lækker ret, der giver mæthed, skal du kaste dig over ”kammuslinger i det grønne”. Den er hurtig at lave.

Katrine Axholm: Når din partner skal give dig det du ikke fik – så dør kærligheden

Katrine Axholm: Når din partner skal give dig det du ikke fik – så dør kærligheden

Lotte havde lært, at hun ikke kunne regne med kærligheden. At mænd svigtede. Og selvom Anders var både pålidelig og tilregnelig, ville hun hele tiden teste ham. Blev han, selvom hun forsøgte at drive ham til vanvid? Hvis han gik, kunne hun sige: jeg fik ret, mænd er nogle svin, der forlader kvinder.

Lise Møller: Lykkelig uafhængig

Lise Møller: Lykkelig uafhængig

Hvad er der galt med mig? Hvad er det jeg gør forkert? Hvorfor er der ingen der kan elske mig? Jeg troede jeg var for dominerende, for selvsikker, for høj, for markeret, for bredskuldret, for tyk, for grim, for ufeminin… Ja, der var ikke dén ting jeg troede jeg enten var for lidt eller for meget. Og jo mere jeg tilstræbte at skrue henholdsvis op og ned for dét jeg anså som værende mine styrker og svagheder, jo værre fik jeg det.