Marie Holm: Farmors Vaniljekranse

 

Marie Holm: Farmors Vaniljekranse 

Vaniljekranse var en af farmors fineste småkager. Af den slags, der blev bagt til gæster, pakket væk i kagedåser, og gemt til særlige besøg. Dem rapsede min far og hans søskende af i smug. Farmor bagte i store mængder, så man kunne snildt nappe et par kranse om dagen, uden at det tyndede mærkbart i kagedåsen. Farmor bagte sine vaniljekranse uden æg – dejen er samlet med rosenvand. Det giver en lidt skør dej, så man er nødt til at lave rimeligt store kranse. Det er til dato de bedste og mest sprøde vaniljekranse, jeg har smagt. Min eneste tilføjelse til farmors opskrift er, at jeg har fordoblet mængden af vanilje, ligesom jeg bruger hele vaniljestangen – dvs. at jeg kværner den tomme ’bælg’ sammen med lidt sukker i en gammel kaffekværn af blendertypen, som jeg har annekteret til krydderikværn. Det forstærker vaniljesmagen betragteligt. Mandelmelet køber jeg i helsekostforretningen, og en del af den samlede mængde mandelmel (som er lavet af smuttede mandler) erstatter jeg med fintmalede hele mandler, der også får en tur i den gamle kaffekværn.

Ca. 60 stk.

375 g hvedemel

250 g smør

1 stang rigtig god vanilje

250 g sukker

½ tsk hjortetaksalt

125 g mandelmel (eller 85 g færdig mandelmel og 40 g hele mandler kørt på krydderikværnen)

2½ spsk rosenvand

Kom hvedemel og smør i en røreskål. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom dem ned i skålen til mel og smør. Vej sukkeret af i en anden skål.

Skær den tomme vaniljebælg i mindre stykker, og kom dem i en krydderikværn (eller god blender) sammen med et par spiseskefulde af sukkeret, og kør det til et helt fint vaniljesukker. Kom så vaniljesukker og resten af sukkeret i skålen med mel og smør. Gnid det hele sammen med fingrene, eller kør det til smulder i en røremaskine. Tilsæt nu hjortetaksalt og mandelmel, og bland det godt ind i smulderet. Tilsæt rosenvand, og saml dejen; bruger du maskine, så lad lige rørevingen svinge rundt, til dejen samler sig i store klumper. Tryk så dejen sammen med hænderne til en samlet klump. Hvis dejen er meget smørblød, så lad den hvile 30 minutter i køleskabet indpakket i husholdningsfilm.

Forvarm ovnen til 200° ved varmluft. Gør en kødhakker klar med stjerneformet hulplade (har du ikke en kødhakker eller en KitchenAid, hvor sådan en fætter kan monteres, så tril bare lange pølser i hånden, og form dem til kranse). Blødgør dejen lidt med hænderne, og form den til tykke pølser, som mases ned i kødhakkeren. Kør lange dejpølser ud, som du og pølserne kan holde til. Skær dem ud i ca. 10 cm lange stykker, og form dem til kranse. Fordel kransene på bageplader beklædt med bagepapir, og bag vaniljekransene – en plade ad gangen – i ca. 8-10 minutter, til de er gyldne i kanterne. Men kig til dem efter 7 minutter for at sikre dig, at de ikke bliver for mørke.

Fortsæt bageriet, til alle vaniljekranse er bagt, og lad dem køle af efterhånden på et par bageriste. Pak de kolde kranse i kagedåser – farmor lagde altid et ark bagepapir mellem låg og kagedåse, så der blev lukket ekstra stramt til, og det gør jeg også. Så holder vaniljekransene sig fint sprøde i et par uger eller tre.

 

Marie Holm er madskribent, forfatter og madmodeekspert – med en sød mission om at 11038920_10152935016931510_1289415769548686408_nfå buddingen tilbage på bordet!11038920_10152935016931510_1289415769548686408_n

 

Budding & andre dirrende desserter People’sPress
Vejl. pris 199,95
 #buddingogandredirrendedesserter
Skriv din egen kommentar

*

Kvindetid artikler
Tandkroner til billige priser

Tandkroner til billige priser

Åh nej. Er den nu gal igen? Har du behov for en tandlæge, der er ekspert i tandkroner? Og er du lidt nervøs for den høje pris, tandlægen plejer at tage for lignende behandlinger? Så læs mere om tandkroner her. Der er nemlig gode råd og hjælp at hente fra eksperter, der er de billigste […]

Slip kreativiteten løs med keramik

Slip kreativiteten løs med keramik

Keramik er i dag en populær beskæftigelse indenfor den kreative verden, da du både kan blive udfordret, udviklet og styrke i din kreativitet. Stentøjsler er en af mest populære lertyper, der findes på markedet. Det er en populær lertype, da stentøjsler har et højt smeltepunkt og kan brændes ved 1200-1300 grader.

Yarno lader dig aldrig gå ned på kvalitetsgarn

Yarno lader dig aldrig gå ned på kvalitetsgarn

Dette indhold er sponsoreret Under coronapandemien har mange fået øjnene op for eller genfundet tiden og glæden ved at hækle og strikke. Det er en hobby, du kan hygge dig med, både alene og i selskab med andre; hvor langt de er kommet med deres projekter, eller hvilken ny teknik de benytter sig af er […]

Astrologi artikler
Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Det var ikke hokuspokus. Det var følelser, og det handlede om mig. Lykke sagde alt det, jeg egentlig allerede vidste inderst inde, men guderne skal vide, hvor meget det gør at høre et andet menneske sige det, du tænker. Det giver en samhørighed, og vinduet er nu åbent for gensidig dialog.

Fik du læst disse?
Mariakaisa: Det var ikke gået op for mig, at jeg var anderledes.

Mariakaisa: Det var ikke gået op for mig, at jeg var anderledes.

Verdens bedste klasselærer (som en klasselærer nu er, når man går i 1. klasse) kom gående ned ad gangen, med jakken over armen. Jeg kunne straks se på hende, at der var noget galt. Hun havde skændtes med sin kæreste, sådan rigtig for alvor. Det sagde hun ikke til mig, jeg vidste det bare.

Niia Bloch: Dit liv består af øjeblikke

Niia Bloch: Dit liv består af øjeblikke

Når du har spillet ego-ludo længe nok, er du måske heldig at blive slået så hårdt hjem, at du opdager, at der er mere liv i en simpel ind- og udånding i en svært tilgængelig tilstand, end der er i 100.000 ord og hovedløse handlinger.

Liselotte Vejborg: Har du kontakt med dit indre legende barn?

Liselotte Vejborg: Har du kontakt med dit indre legende barn?

Jeg tror, at vi på mange områder ville være meget gladere som voksne, hvis vi holdt lidt mindre op med at være børn. Altså, hvis vi fastholdt nogle af de fantastiske egenskaber som børn besidder, og som typisk bliver slidt eller opdraget væk, efterhånden som vi vokser op.