Lise Møller: Sund – uden restriktioner

 

Lise Møller Andresen: Sund – uden restriktioner

Prøv at tænke dig godt om. Er det nogensinde lykkedes dig at vende dine vaner 180 grader ved hjælp af restriktioner? Er det nogensinde lykkedes dig, at holde helt op med at spise raffineret sukker, hvidt brød og bland selv slik efter at have nægtet dig selv at spise det?

 

– Jeg tvivler.

 

Lise Møller Andresen
Ejer af
www.sunderfedt.dk
Livsstilsvejleder i varige vaneændringer

Nu skal jeg fortælle dig en hemmelighed. Jeg har været fuldstændig, helt og aldeles – head-over-heals afhængig af bland selv slik. Ikke sådan at jeg skulle have det hver dag, men det var et nødvendigt tilbehør hver gang jeg skulle i biografen eller til hyggeaftener med en bestemt veninde.
Jeg vidste da godt, at det var usundt og fedende, og derfor havde jeg visse restriktioner opsat for, hvornår jeg havde ”fortjent” det. Det havde jeg blandt andet efter en drønhård træning eller om lørdagen, efter at have ”overholdt” mine strikse kost- og træningsregler ugen igennem.

 

Slik var altså noget jeg skulle gøre mig fortjent til. Slik var noget lækkert og noget jeg kunne hygge mig med. Men, uanset hvor ”fortjent” jeg havde gjort mig til det, fik jeg det altid dårligt bagefter, både fysisk og mentalt. Jeg fik kvalme og ondt i maven, samtidig med at jeg skulle kæmpe med den kæmpemæssige mentale hammer jeg slog mig selv i hovedet med, samtidig med jeg indvendigt bandede og svovlede over, hvor latterlig svag og uduelig jeg var.

 

Synes du det lyder holdbart?
Synes du det lyder fedt?

  • Nej, vel?

Jeg synes det lyder utroligt trættende og nedbrydende. Og jeg kan love dig for, at det var det også!

 

Men sådan levede jeg altså – uge efter uge, måned efter måned – år efter år.

 

Indtil jeg flyttede mit fokus. Da jeg begyndte at gå op i at nære og styrke min krop, frem for hele tiden at tænke på, hvordan jeg undgik at blive tyk. Da jeg holdt op med at være bange for mad, men sørgede for altid at spise mine hovedmåltider, både rige på gavnligt fedt, nærende kulhydrater og proteiner,
kom de gode vaner egentlig bare af sig selv. Og mine sukker cravings, ædeorgierne og den efterfølgende skam og dårlige samvittighed forsvandt af sig selv.

 

Jeg tænkte pludselig ikke længere på bland selv slik, som var min helt store svaghed. Mit fokus var rettet på, at lave god mad med de fødevarer som jeg vidste min krop havde godt af. Jeg begyndte at gå mere op i gastronomi og insisterede på at den mad jeg skulle give min krop, både skulle smage godt og gøre gavn. Samtidig var træning ikke noget jeg gjorde for at gøre mig ”fortjent” til noget andet. Jeg gik fra at træne 12 timers udholdenhedstræning om ugen til 4 timers styrketræning, udelukkende med det fokus, at blive stærkere og gladere.

 

Pludselig kunne jeg køre forbi bland selv slik butikken, uden at skulle høre på den evindelige diskussion i hovedet:

”Skal – skal ikke?”
”Har jeg fortjent det – eller har jeg ikke?”

 

For det gav ligesom sig selv… Jeg var sgu for god til næringsfattigt sukkerstads! Jeg vidste, at jeg fik det dårligt af det, jeg vidste at det absolut intet godt havde at bidrage med. Derudover, læste jeg på et tidspunkt en artikel, om at der var fundet rotte ekskrementer i et lager med bland selv slik – og det var dråben. Efter at have læst det, havde jeg ikke den mindste lyst til overhovedet at tænke på bland selv slik.

 

Mit fokus var flyttet. Tidligere var slik noget ”lækkert” jeg skulle gøre mig ”fortjent” til. Jeg skulle altså konstant gøre dette eller hint, for at gøre mig fortjent til at nyde.
Nu undte jeg mig selv det bedste hver evig eneste dag. Jeg undte mig selv det bedste mad, de bedste veninder, hvile, samt god og fornuftig træning.

 

Det der med at jeg skulle gøre mig fortjent til at spise bestemte ting, gled langsomt ud. Jeg vidste, at jeg altid havde fortjent det bedste, og med det fokusskifte, blev det ganske naturligt, skønt og givende at spise mad – uden dårlig samvittighed, skam eller sorg.

 

Det betød også, at jeg pludselig kunne spise hos andre, uden at tænkte på hvad der mon var i maden. Tidligere var det nemlig et nederlag og et tegn på svaghed, hvis jeg ikke fik sagt ”nej tak” og hvis jeg spiste noget ”forbudt”.
Nu, da det ikke længere var forbudt, men blot et spørgsmål om at jeg skulle sørge for at få ordentlig mad, justerede jeg helt automatisk mit indtag af de såkaldte ”tomme kalorier”.

Pludselig var det muligt for mig, blot at nyde et enkelt stykke chokolade, at spise en helt almindelig sukkerholdig kage eller nyde en hjemmebagt pizza hos venner og familie, uden at få dårlig samvittighed.

 

Det usunde var ikke længere ”det gode liv”, men noget som smagte mig i små mængder og i sociale relationer, hvor det passede ind. Det gode liv, var det jeg levede til hverdag. Det var maden jeg lavede til morgen, middag og aften, menneskerne jeg valgte at have i mit netværk og den fysiske aktivitet som jeg havde fået justeret ned på et niveau, så det opbyggede mig frem for at nedbryde mig.

 

Frem for alt, var mit fokus skiftet. Og dette fokusskifte er alfa og omega. Vigtigst er, at bevæggrunden for dine valg ikke skal være angstpræget. Det vil sige, at de valg du træffer skal bunde i kærlighed til dig selv; at du handler med det formål at gøre dig selv gladere, stærkere, mere energifyldt og positiv. Dine valg bør ikke bero på opsatte retningslinjer, optrukket af grænser for kalorier, makronæringsstoffordeling, træningstimer o.lign.

 

Jeg opdagede, at jeg rent faktisk ikke behøvede at kontrollere mig selv, så længe mit formål med livet var at passe på mig selv. Pludselig justerede det hele sig, og de sunde valg var bare naturlige. Men den største frihed i alt det her, er fraværet af den dårlige samvittighed og selvhadet.

 

 

Lise Møller Andresen er livsstilsvejleder i varige vaneændringer og er netop i gang med at skrive en bog om selvsamme emne. Ønsker du at følge med i processen og modtage hendes nyhedsbreve, omhandlende hendes bog, kan du skrive dig op ved at udfylde kontaktformularen her:

Skriv dig op til Sund er fedt’s nyhedsbrev

Skriv din egen kommentar

*

Kvindetid artikler
Tandkroner til billige priser

Tandkroner til billige priser

Åh nej. Er den nu gal igen? Har du behov for en tandlæge, der er ekspert i tandkroner? Og er du lidt nervøs for den høje pris, tandlægen plejer at tage for lignende behandlinger? Så læs mere om tandkroner her. Der er nemlig gode råd og hjælp at hente fra eksperter, der er de billigste […]

Slip kreativiteten løs med keramik

Slip kreativiteten løs med keramik

Keramik er i dag en populær beskæftigelse indenfor den kreative verden, da du både kan blive udfordret, udviklet og styrke i din kreativitet. Stentøjsler er en af mest populære lertyper, der findes på markedet. Det er en populær lertype, da stentøjsler har et højt smeltepunkt og kan brændes ved 1200-1300 grader.

Yarno lader dig aldrig gå ned på kvalitetsgarn

Yarno lader dig aldrig gå ned på kvalitetsgarn

Dette indhold er sponsoreret Under coronapandemien har mange fået øjnene op for eller genfundet tiden og glæden ved at hækle og strikke. Det er en hobby, du kan hygge dig med, både alene og i selskab med andre; hvor langt de er kommet med deres projekter, eller hvilken ny teknik de benytter sig af er […]

Astrologi artikler
Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Det var ikke hokuspokus. Det var følelser, og det handlede om mig. Lykke sagde alt det, jeg egentlig allerede vidste inderst inde, men guderne skal vide, hvor meget det gør at høre et andet menneske sige det, du tænker. Det giver en samhørighed, og vinduet er nu åbent for gensidig dialog.

Fik du læst disse?
Julie live fra Modeugen i Paris: Der er fundet GULD

Julie live fra Modeugen i Paris: Der er fundet GULD

Find dine disko-guldklæder frem, tilsæt sorte leggings eller jeans, så har du et hit

Boligcious: Essensen af 2016 i eet billede

Boligcious: Essensen af 2016 i eet billede

Nyt år = Forandringer! En gang om året får jeg lyst til at ryste posen ændre udtrykket i hele huset. Jeg gør det sjældent, for jeg kan nu egentlig ret godt lide mit hjem som det er. MEN lidt forandringer skal der til.

The Body Shop vil være verdens mest etiske og bæredygtige globale virksomhed.

The Body Shop vil være verdens mest etiske og bæredygtige globale virksomhed.

For 40 år siden udfordrede Anita Roddick (billedet) The Body Shop til at tage hånd om sin tids store udfordringer. Nu tager vi fat på nutidens store udfordringer. Vi ønsker, at vores Enrich Not Exploit™ Commitment skal inspirere en ny generation af kunder, tilhængere og især generation Y, som virkelig interesserer sig for virksomheders adfærd.