Kvinder og kæledyr: Lizl Rand

 

Kvinder og kæledyr: Lizl Rand

Artikelserie af Elisabeth Tuxen Rubin

Forfatter og chefredaktør på Aller på magasinerne Q, Tidens Kvinder og Psykologi – Lizl Rand bor smukt ved Birkerød sø med sin kæreste, store datter, kærestens børn og hunden Sally. Sally er en Labrador, og hun er lidt over tre år gammel.

Hvorfor har du valgt netop dette kæledyr?
Jeg ville gerne have en familiehund. Den er nemlig glad, nem og let at opdrage. En hund som jeg kan have med overalt, og som samtidig er robust og stor – så jeg kan tumle, spille fodbold og føle, at den kan passe på mig. Jeg ville have en tæve, for den er lidt mindre end hannerne og knap så energisk og styret af sine drifter. Jeg vidste, jeg ville have en sort – og jeg vidste, at den skulle hedde Sally.

Hvordan kom hun ind i dit liv?
Da jeg flyttede fra en ekskæreste, der ikke var vild med hunde eller dyr i det hele taget, besluttede jeg mig for, at jeg ville have min drømmehund. Jeg var alene og kunne derfor træffe den beslutning uden at inddrage andre end min datter – og hun havde plaget i årevis. Så jeg tjekkede hvalpelisten hos Dansk Kennelklub, og fandt et sted hvor de havde en stor tæve tilbage… og jeg vidste bare med det samme, at det var Sally.

Er det ”kun” dit kæledyr eller er det hele familiens?
I dag lever jeg i en sammenbragt familie, så Sally er blevet allemandseje. Faktisk er hun utrolig populær og forstår at charmere alle. Men det er mig, der går til jagttræning med hende, og det er som går med hende hver morgen og de fleste eftermiddage… Så ved nærmere eftertanke er Sally er nok mest min hund og derefter min datters, da de jo har kendte hinanden lige fra begyndelsen.

Hvilken plads har Sally i hverdagen hos dig? Og hvordan påvirker hun din hverdag?
Sally afhjælper stress – for jeg er hver dag ”tvunget til” at gå lange ture med hende i naturen. Vi går om søer og i skoven. Jeg går cirka 90 minutter hver dag i naturen, og det er sundt både for sjæl og legeme. Sally ”tvinger” mig også til at komme hjem i ordentlig tid fra arbejdet. Havde jeg ikke hende, ville jeg blive hængende alt for længe – for jeg har det med at arbejde meget. Før i tiden drønede jeg hjem til min datter, men hun er 17 år nu og selv på farten. Så det godt jeg har Sally derhjemme, som insisterer på nærvær. Jeg kan ikke undlade at hilse ordentligt på hende eller springe en gåaftale over. Hun gør mig glad. Hun er sjov, positiv og en fornøjelse af være sammen med. Jeg kan aldrig blive træt af at kigge på hende. Og når hun ligger og snorker i sin kurv, er det hygge på niveau med en knitrende pejs. Jeg er simpelthen vild med mit liv med hund. Med Sally har jeg en ordløs kommunikation. En nonverbal kontakt. Vi er bare to levende væsner, der hænger ud sammen. Det kan jeg godt li.

Jeg har tidligere haft to gravhunde, tre kaniner og en hamster… De var ikke helt mine egne kæledyr – mere familiens. Kaninerne og hamsteren var min datters. Men som barn voksede jeg op med en kæmpe stor Dobermann, der hed Samson. Han var min barndomsven og trofaste støtte.

Hvad stiller du op med Sally, når du skal på ferie?
Jeg får Sally passet hos familie, hvor hun bliver møgforkælet, og hvor hun har de bedste forhold – både socialt og naturmæssigt. Det gør mig glad at vide, at hun har det godt og trives, har trygge og kærlige omgivelser, mens jeg er væk. Jeg ville aldrig kunne aflevere hende på en pension. Så ville jeg hellere blive hjemme.

Har du gjort dig tanker om, hvad der skal ske, når Sally bliver gammel?
Jeg ved, at hun dør, når hun er mellem 10-14 år gammel. Og jeg ved, det bliver hårdt. Jeg vil klart foretrække, at Sally sover ind i sin kurv som en glad gammel dame, der er mættet af dage… og har levet et langt og godt liv. Samme drøm har jeg jo om mig selv… men hvis Sally bliver syg eller meget svagelig eller lider og dermed ikke oplevet god livskvalitet, så vil jeg tage afsked med hende sammen med en dyrlæge. Men det skal være hjemme i kurven, hvor hun så sover ind.

Har du tænkt på, om hun skal begraves eller hvad der skal ske?
Jeg vil helst have hende begravet i haven. Så er hun stadig hjemme på en måde.

Har du gjort dig overvejelser omkring, om du skal have et nyt kæledyr, når Sally dør?
Jeg tror, at jeg vil føle et kæmpe tomrum og en stor sorg… men når jeg så er klar, vil jeg nok få en ny hund. Jeg vil nok vælge samme race – men i en anden farve og måske en han – så det netop ikke er en ”ny Sally” – men en ny selvstændig hund. Jeg har svært ved at forestille mig et liv uden en trofast følgesvend.

Lizl er netop nu aktuel med sin første bog ”Kom stærk ud af din angst” fra forlaget Pretty Ink. http://www.rosinante-co.dk/Books/9788763823579.aspx

Læs også
Kvinder og kæledyr: Signe Wenneberg: https://kvindetid.dk/kvinder-og-kaeledyr-signe-wenneberg/

 

 

Skriv din egen kommentar

*

Kvindetid artikler
Det er ikke skammeligt at døje med fysiske og psykiske problemer

Det er ikke skammeligt at døje med fysiske og psykiske problemer

Denne artikkel er sponsoreret Det kan være ensomt og umenneskeligt at gå rundt med problemer, som forstyrrer ens livskvalitet. Det kan være alt fra stress på arbejdspladsen til traumer, som skal bearbejdes. Du skal ikke gennemgå dette alene. Dog kan det være svært at bede om hjælp. Alle mennesker har brug for hjælp sommetider. Det […]

2 hurtige tricks til at indrette et romantisk soveværelse

2 hurtige tricks til at indrette et romantisk soveværelse

Dette indhold er sponsoreret Vi kan ikke komme uden om, at et soveværelse gerne må være bare en anelse romantisk. Hvis der er ét rum i hele huset, der godt må emme af sød musik og have en hyggelig atmosfære, så hersker der nok ingen tvivl om, at det kun kan være soveværelset. Det er […]

De bedste tips til dating for kvinder

De bedste tips til dating for kvinder

Dette indhold er sponsoreret Dating er ikke altid lige til. Specielt ikke i dag, hvor datingsider- og apps har gjort dating til en kompliceret process. Der findes singler som søger seriøse forhold, men også singler der blot ønsker én at hygge sig med. Det kan være svært at navigere mellem de mange forskellige præferencer, så […]

Astrologi artikler
Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Det var ikke hokuspokus. Det var følelser, og det handlede om mig. Lykke sagde alt det, jeg egentlig allerede vidste inderst inde, men guderne skal vide, hvor meget det gør at høre et andet menneske sige det, du tænker. Det giver en samhørighed, og vinduet er nu åbent for gensidig dialog.

Fik du læst disse?
Birgitte Asmussen: Fortæl mig ikke om dit problem, fortæl mig, hvad du vil gøre ved det.

Birgitte Asmussen: Fortæl mig ikke om dit problem, fortæl mig, hvad du vil gøre ved det.

Det, der eventuelt kunne hjælpe, var at holde mund og lytte. Lytte til de råd man får – og så i øvrigt efterleve dem.

Bliv bevidst om din tøjstil

Bliv bevidst om din tøjstil

Kommer du ofte hjem med en hel bunke tøj efter shoppeturen, som du ender med aldrig at få brugt? Find din personlige stil og målret din shopping herefter. Her kommer et par fif, som måske kan hjælpe dig lidt på vej.

Ny bog fra Mie: Sådan gør du ønskebrylluppet til virkelighed!

Ny bog fra Mie: Sådan gør du ønskebrylluppet til virkelighed!

Bogen giver jer et komplet værktøj til at gennemføre jeres bryllupsplanlægning fra start til slut med den samme struktur, som I ville kunne købe hos en professionel bryllupsarrangør. Bogen er en arbejdsbog, som brudeparret kan tage med sig gennem hele planlægningen.