Henriette Eiby Christensen: Om sorg og sorghåndtering

 

Henriette Eiby Christensen: Om sorg og sorghåndtering

Af Henriette Eiby Christensen, forfatter, coach, blogger og foredragsholder. www.henriettec.dk, www.110ways.com

En klog – tror det var en præst – har en gang sagt: ”Sorg er kærlighed, som ikke længere har en modtager” jeg kan desværre hverken huske hvem, som har sagt det eller kunnet google mig til svaret. Umiddelbart lyder det rigtigt – det føles også rigtigt. Objektet for vores kærlighed er ikke længere til at tage og føle på, men snarere et diffust minde, som sløres med tiden.

Interessant at det netop var en præsts ord, for i den kristne tro bekender vi os til det evige liv – og så er der ingen død kun en overgang til noget andet – noget vi har glemt hvad er, men hos en alt- tilgivende gud og det er jo ikke så tosset.

Det kan godt være, der er noget galt med min hørelse, for jeg har aldrig rigtig kunnet høre om de sagde:
”Tiden læger alle sår” eller ”Tiden lærer alle sorg” og måske er det også lige meget for begge dele er vel rigtigt. Tiden har lært mig at sorgen kan transformeres fra det ulidelige, grådkvalte, desperate tab til de mere tilforladelige sørgmodighed og længsel og så igen til, at man kan tænke på dem med savn, men med fokus på de dejlige stunder, man har haft sammen og der kan man føle kærligheden og varmen igen.

Hvor længe sorgen varer, er helt personligt. Ingen kan bestemme, hvor lang tid det skal tage. Nogen kan blive frygtelig utålmodige og tænke mere eller mindre højt: ”Så kom dog videre!” Det er kun fordi, de elsker en og de ikke kan rumme, at man er ked af det i lang tid, for så bliver de selv kede af det og måske bekymrede.

Andre kan helt undgå at komme i nærkontakt. Og nogle ved ikke længere, hvad de skal tale om i ens selskab. De ved ikke, hvordan de skal håndtere det. Egentlig er lige dét ret enkelt – gå hen til vedkommende, som er i sorg og se dem i øjnene, tag deres hånd og sig: ”Jeg føler med dig” eller ”Det gør mig ondt” – det er faktisk, det man siger, når man siger, at man kondolere – man udtrykker sin ”med-sorg”.

Hvis nogen har mistet – måske endda et barn, kan man gøre noget for at få deres hverdag til at fungere – man kan komme med mad, lægge ører til, slå deres græs, vaske deres tøj, tag opvasken, gå med hunden… Man kan komme og bare være der. Og når der er gået lidt tid (så det ikke opfattes upassende) kan man måske smide en sjov film i postkassen.

På et tidspunkt bliver det nødvendigt at komme videre. Man har snakket det igennem igen og igen og ens omgivelser er ved at være godt trætte af en (rolig nu – det sker ikke det første stykke tid) Og

hvis man har de rette omgivelser og værktøjer, er det tid til at fokusere tilbage på livet. For livet skal leves. Det er derfor, vi er her.

I mange år efterhånden har jeg nærmest prædiket omkring, hvad positiv tænkning kan gøre – det har vendt mit eget liv – og nu viser forskningen det samme, som jeg har oplevet: Positiv tænkning er nøglen til det gode liv og helbred. Så når tiden er inde, så skal du begynde at gøre gode ting for dig selv – for – hvis du ikke er glad – hvad har du så at give? Du skal udvikle en god portion egoisme og lade dig selv komme i første række. Gør hvad der gør dig glad. Gør det hver dag og bliv god til at planlægge det i forvejen, så du har noget at glæde dig til. Skriv positiv dagbog og skriv hver morgen fem ting du glæder dig til og hver aften fem ting du glæder dig over.

Jeg lover dig, at det vil gøre en forskel for dig – som en veninde sagde forleden ”Jeg gør mig umage med at starte hver dag i frydefuld forventning.” Se den er svær at stikke…

Gør det.
Kærligst,
Henriette

 

 

Anbefalet læsning…

”Vend din Verden”
”110 Ways to Change your Mind”
Se mere på www.henriettec.dk og www.110ways.com

Kommentarer skrevet af andre
 • Henriette Eiby Christensen

  7. november 2015 kl. 16:49

  Tak Mette <3 det er noteret til fremtidig brug :)

 • Henriette Eiby Christensen

  5. november 2015 kl. 10:49

  Jeg glemte at sætte link ind til min yndlings begravelsesscene fra “Steel Magnolias”
  Fra gråd til latter på få sekunder
  <3
  https://www.youtube.com/watch?v=njmzcD4eY94

 • Henriette Eiby Christensen

  5. november 2015 kl. 10:41

  Jeg glemte at sætte link ind til min yndlings begravelsesscene fra “Steel Magnolias”
  Fra gråd til latter på få sekunder
  <3

 • Mette Fuglsang

  5. november 2015 kl. 09:32

  Johannes Møllehave har i hvert fald udtalt det, og han er jo præst, så måske er det der, du har det fra..

Skriv din egen kommentar

*

Kvindetid artikler
Tandkroner til billige priser

Tandkroner til billige priser

Åh nej. Er den nu gal igen? Har du behov for en tandlæge, der er ekspert i tandkroner? Og er du lidt nervøs for den høje pris, tandlægen plejer at tage for lignende behandlinger? Så læs mere om tandkroner her. Der er nemlig gode råd og hjælp at hente fra eksperter, der er de billigste […]

Slip kreativiteten løs med keramik

Slip kreativiteten løs med keramik

Keramik er i dag en populær beskæftigelse indenfor den kreative verden, da du både kan blive udfordret, udviklet og styrke i din kreativitet. Stentøjsler er en af mest populære lertyper, der findes på markedet. Det er en populær lertype, da stentøjsler har et højt smeltepunkt og kan brændes ved 1200-1300 grader.

Yarno lader dig aldrig gå ned på kvalitetsgarn

Yarno lader dig aldrig gå ned på kvalitetsgarn

Dette indhold er sponsoreret Under coronapandemien har mange fået øjnene op for eller genfundet tiden og glæden ved at hækle og strikke. Det er en hobby, du kan hygge dig med, både alene og i selskab med andre; hvor langt de er kommet med deres projekter, eller hvilken ny teknik de benytter sig af er […]

Astrologi artikler
Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Gaveideer til de 12 stjernetegn, lad dig inspirere.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2019 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Christiane Schaumburg-Müller hos clairvoyant

Det var ikke hokuspokus. Det var følelser, og det handlede om mig. Lykke sagde alt det, jeg egentlig allerede vidste inderst inde, men guderne skal vide, hvor meget det gør at høre et andet menneske sige det, du tænker. Det giver en samhørighed, og vinduet er nu åbent for gensidig dialog.

Fik du læst disse?
Cuba på godt og ondt – Interview med Anny Holmgaard

Cuba på godt og ondt – Interview med Anny Holmgaard

. Jeg forelskede mig i det cubanske folk. Det førte da også til et par forhold, som jeg beskriver i min bog på godt og ondt. Cubanerne er meget direkte. I Cuba står kondomautomaterne på tilgængelige steder ude på gaden. I Cuba er din krop tiltrækkende, selv om du er stor og kraftig. De elsker kraftige ben og en stor numse. Og det har jeg.

En læser fortæller: Fra DHL-stafet til Marathon

En læser fortæller: Fra DHL-stafet til Marathon

Det man tror, man ikke kan – og så kan man alligevel

Hvor mange stemmer har du i din indre dialog?

Hvor mange stemmer har du i din indre dialog?

Jeg er begyndt at give stemmerne navne for at kunne distancere dem fra mig selv