Trine Baadsgaard fra bogen NØJSOM – om brug af rester

 

Trine Baadsgaard fra bogen NØJSOM – om brug af rester

De seneste år er der heldigvis kommet meget mere fokus på brug af rester og på at undgå at smide mad ud. Det var dæleme også på tide!

Det er svært at sige, hvad eller hvem der pludselig har skabt den ændring, men en af dem er helt klart Selina Juul og hendes utrættelige arbejde for foreningen Stop Spild af Mad. Hun og Elisabeth Tuxen Rubin, der driver Facebook-gruppen Rubins Restemad, har jeg været meget inspireret af.

Jeg får næsten kvalme, når jeg tænker på, hvad jeg har smidt ud af mad igennem årene. Ikke bare direkte fra tallerkenen, men også fra køleskabet, fordi jeg aldrig fik råvarerne spist, selvom det var intentionen til at begynde med.

Beslutningen om ikke at smide mad ud, har været den mest afgørende beslutning for mig og min forbedrede økonomi.
Det handler egentlig bare om det sympatiske og nødvendige i at bruge sin mad til sidste bid, at spise op af princip.

Ja, at spise rester lyder måske oldnordisk for nogen, men det er mit indtryk, at de fleste har lyst til at indrette sig mere ordenligt, fornuftigt, tilfredsstillende og ja – bæredygtigt. At holde hus med ordent- lige råvarer, spise dejlig mad uden at blive ruineret.

Køber man nogle ordentlige råvarer fra starten af, er det også min erfaring, at man bliver mindre tilbøjelig til at smide ud. Og så skal restemaden gøres lidt sjov og sexet, peppes op og gøres til nye retter. Hvis det bare er en tør rest, der bliver lunet i en gryde, hvor der knapt er nok til alle, så er det alt for kedeligt. Blandt andet er det vigtigt for mig, at jeg får opbevaret min rester på en lækker og gennemskuelig måde, så jeg har købt 25 franske sylteglas, som jeg bruger til rester. På den måde har jeg altid overblik over, hvad jeg har i køleskabet, fordi glassene er gennemsigtige, og hvis resten skal serveres direkte på bordet, er indpakningen samtidig pæn at kigge på. Det betyder noget – for mig.

 

Frk. Nojsoms resteguide

En rest kød

Skær det i terninger, og læg dem i en lille bøtte med en tandstik, så er der en ret til madpakken. Skær det i terninger, og steg dem på panden med løg og æg til en fyldig omelet.
Skær det i terninger, og læg dem i en dertil indrettet bøtte i fryseren, så kan der laves biksemad af dem en gang imellem.

Skær det i skiver, anret dem på rugbrød med en asie som dagens madpakke.
Skær det i terninger, og steg dem evt. sammen med en rest ris, snittede grøntsager og soja til en kinesisk biksemad.

En rest hakkebøf/frikadelle

Skær dem i skiver til pålæg.
Varm dem op, og server med et spejlæg eller en fyldig salat. Lav en frikadelle-/bøfsandwich

En rest kødsovs

Suppler med majs, en dåse med bønner og krydderier, og brug den som fyld i tortillas.
Hav en bøtte i fryseren til små rester kødsovs. Når den er fyldt, har du til et helt måltid. Frys en lille rest ned for sig selv, som kan bruges en aften, du eller dit barn er alene hjemme.

En rest kylling

Skær i terninger, og vend i en salat eller i en rest ris.
Lav en lille hønsesalat med kyllingerester og mayo-/yoghurtdressing.
Skær i terninger, og fordel dem i en omelet.
Skær i skiver, og anret på rugbrød med asier og groft salt.
Pluk kødet, og kom det i en suppe.
Frys det ned i en bøtte med andre kyllingerester, tø det op, når der er nok til alle, og lav kylling i karry.
Brug kyllingerester som fyld i tarteletter.
Brug rester som fyld i madpandekager med majs, salat, agurk og dressing.

 

Om Nøjsom
Trine Baadsgaard viser, hvor man let og enkelt kan sætte forbruget ned; f.eks. hvad angår madlavning, rengøring, tøj, transport og lignende. Det er i virkeligheden slet ikke så svært at spare lidt på midlerne. I hvert fald ikke, hvis man benytter sig at Trines gode råd og strategier.

“Nøjsom” kommer til at give luft i budgettet og råd til alle de sjove ting. Købes her https://www.saxo.com/dk/noejsom_trine-baadsgaard_indbundet_9788702151732

Del og få flere gode råd på Nøjsom https://www.facebook.com/pages/nojsom-fra-holdning-til-handling/408406422535480?fref=ts

Skriv din egen kommentar

*

Kvindetid artikler
Be Change Krops Coachuddannelsen

Be Change Krops Coachuddannelsen

Be Change Krops Coachuddannelsen. Efter en del år i selvudviklingsfaget, må jeg erkende, at kroppen fylder mere og mere i min passion, og derfor giver det mening, at give den fuld skrue, når det kommer til kroppen i forbindelse med coachingfaget.

København din…. Lune gryde!

København din…. Lune gryde!

Når man som jeg, en fuldmoden kvinde i sin bedste alder, vælger… at presse sin krop OG sind gennem en vridemaskine – Så kunne du måske godt ha´ sørget for, bare en ANELSE mildere temperature.

Det siger dit mobilcover om dig

Det siger dit mobilcover om dig

Vi lever i en smartphonekultur, hvor telefonerne dikterer vores liv. Vi har det med at gå ligeså meget op i, hvad vi iføre vores telefon, som os selv. Men har du egentlig tænkt over, hvad dit mobilcover siger om dig?
Vi giver dig her fire forskellige typer.

Astrologi artikler
Astrologiske tendenser for ugen

Astrologiske tendenser for ugen

Astrologiske tendenser for uge Vi bringer astrolog Karl Aage Jensens generelle astrologiske tendenser for ugen, der kommer. Læs flere aktuelle kommentarer til landets og verdens begivenheder direkte på AstrologiHuset og Karl Aages Jensens blog her Du kan også tilmelde dig nyhedsbrevet her  . Uge 17 Ugen, der kommer Ugen bærer præg af to dynamiske aspekter, Merkur kvadrat Saturn, Mars konjunktion […]

Kvartalshoroskoper for januar – marts 2018

Kvartalshoroskoper for januar – marts 2018

Kvindetid ønsker vores læsere et vidunderligt nytår med nye kvartalshoroskoper for januar – marts 2017. Hvad har du i vente? Klik ind nu og læs dit nye kvartalshoroskop & årshoroskop for 2017

Gaveideer til de 12 stjernetegn.

Gaveideer til de 12 stjernetegn.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Fik du læst disse?
Kvindetid med Karen Pallisgaard

Kvindetid med Karen Pallisgaard

Mød Karen Pallisgaard sundhedsredaktør på Femina og yogalærer – en vild og lækker dame der bla har flashet bryster for New Kids on The Block

Hvad er sake? Kom på sake-kursus med Zoë

Hvad er sake? Kom på sake-kursus med Zoë

Sake er ikke bare sake. Udvalget af sake er enormt, det svare sig til vinudvalget i Europa. Der findes mange forskellige typer af sake, sake som egner sig til snack, forret, hovedret eller dessert. Der findes også sake med bobler, der minder om champagne.

Pernille Taarup: Mit liv på Dating.dk

Pernille Taarup: Mit liv på Dating.dk

Det er jo ligesom at vælge pizza. Du bestemmer både indhold og udseende. Du kan bl.a angive højde og drøjde, job, indkomst, børn eller ingen børn osv