Trine Baadsgaard fra bogen NØJSOM – om brug af rester

 

Trine Baadsgaard fra bogen NØJSOM – om brug af rester

De seneste år er der heldigvis kommet meget mere fokus på brug af rester og på at undgå at smide mad ud. Det var dæleme også på tide!

Det er svært at sige, hvad eller hvem der pludselig har skabt den ændring, men en af dem er helt klart Selina Juul og hendes utrættelige arbejde for foreningen Stop Spild af Mad. Hun og Elisabeth Tuxen Rubin, der driver Facebook-gruppen Rubins Restemad, har jeg været meget inspireret af.

Jeg får næsten kvalme, når jeg tænker på, hvad jeg har smidt ud af mad igennem årene. Ikke bare direkte fra tallerkenen, men også fra køleskabet, fordi jeg aldrig fik råvarerne spist, selvom det var intentionen til at begynde med.

Beslutningen om ikke at smide mad ud, har været den mest afgørende beslutning for mig og min forbedrede økonomi.
Det handler egentlig bare om det sympatiske og nødvendige i at bruge sin mad til sidste bid, at spise op af princip.

Ja, at spise rester lyder måske oldnordisk for nogen, men det er mit indtryk, at de fleste har lyst til at indrette sig mere ordenligt, fornuftigt, tilfredsstillende og ja – bæredygtigt. At holde hus med ordent- lige råvarer, spise dejlig mad uden at blive ruineret.

Køber man nogle ordentlige råvarer fra starten af, er det også min erfaring, at man bliver mindre tilbøjelig til at smide ud. Og så skal restemaden gøres lidt sjov og sexet, peppes op og gøres til nye retter. Hvis det bare er en tør rest, der bliver lunet i en gryde, hvor der knapt er nok til alle, så er det alt for kedeligt. Blandt andet er det vigtigt for mig, at jeg får opbevaret min rester på en lækker og gennemskuelig måde, så jeg har købt 25 franske sylteglas, som jeg bruger til rester. På den måde har jeg altid overblik over, hvad jeg har i køleskabet, fordi glassene er gennemsigtige, og hvis resten skal serveres direkte på bordet, er indpakningen samtidig pæn at kigge på. Det betyder noget – for mig.

 

Frk. Nojsoms resteguide

En rest kød

Skær det i terninger, og læg dem i en lille bøtte med en tandstik, så er der en ret til madpakken. Skær det i terninger, og steg dem på panden med løg og æg til en fyldig omelet.
Skær det i terninger, og læg dem i en dertil indrettet bøtte i fryseren, så kan der laves biksemad af dem en gang imellem.

Skær det i skiver, anret dem på rugbrød med en asie som dagens madpakke.
Skær det i terninger, og steg dem evt. sammen med en rest ris, snittede grøntsager og soja til en kinesisk biksemad.

En rest hakkebøf/frikadelle

Skær dem i skiver til pålæg.
Varm dem op, og server med et spejlæg eller en fyldig salat. Lav en frikadelle-/bøfsandwich

En rest kødsovs

Suppler med majs, en dåse med bønner og krydderier, og brug den som fyld i tortillas.
Hav en bøtte i fryseren til små rester kødsovs. Når den er fyldt, har du til et helt måltid. Frys en lille rest ned for sig selv, som kan bruges en aften, du eller dit barn er alene hjemme.

En rest kylling

Skær i terninger, og vend i en salat eller i en rest ris.
Lav en lille hønsesalat med kyllingerester og mayo-/yoghurtdressing.
Skær i terninger, og fordel dem i en omelet.
Skær i skiver, og anret på rugbrød med asier og groft salt.
Pluk kødet, og kom det i en suppe.
Frys det ned i en bøtte med andre kyllingerester, tø det op, når der er nok til alle, og lav kylling i karry.
Brug kyllingerester som fyld i tarteletter.
Brug rester som fyld i madpandekager med majs, salat, agurk og dressing.

 

Om Nøjsom
Trine Baadsgaard viser, hvor man let og enkelt kan sætte forbruget ned; f.eks. hvad angår madlavning, rengøring, tøj, transport og lignende. Det er i virkeligheden slet ikke så svært at spare lidt på midlerne. I hvert fald ikke, hvis man benytter sig at Trines gode råd og strategier.

“Nøjsom” kommer til at give luft i budgettet og råd til alle de sjove ting. Købes her https://www.saxo.com/dk/et-aar-uden-overforbrug_trine-baadsgaard_haeftet_9788702255621

Del og få flere gode råd på Nøjsom https://www.facebook.com/pages/nojsom-fra-holdning-til-handling/408406422535480?fref=ts

Kommentarer skrevet af andre
  • Lykke Larsen

    13. december 2018 kl. 18:21

    Det har du ret i, tak for ideen! – vi har opdateret linket og sætter den på Facebook igen!

  • Elisabeth Tuxen Rubin

    6. december 2018 kl. 08:54

    Det er snart jul. Og så skal vi være endnu mere fokuseret på at undgå spild – og være venlig. Måske Nøjsom bogen skal have lidt reklame igen. Jeg ville dele artiklen til fb, men den kan ikke deles. Der er en fejl på linket, tror jeg.

    Glædelig Jul

Skriv din egen kommentar

*

Kvindetid artikler
Alt I Energier En Spirituel Workshop

Alt I Energier En Spirituel Workshop

Kunne du tænke dig at vide mere om eller arbejde med den spirituelle verden, Clairvoyance, Aura, Healing, meditation og Astrologi. Du vil lære om den åndelige verden og dens opbygning, om clairvoyance vejledere og guider. Vi kommer omkring Healing, Aura, Meditation og Horoskopets opbygning og tydning og mon ikke der også bliver tid til lidt Hypnosesnak.

Del 3: Sådan skaber du en jul, du kan lide

Del 3: Sådan skaber du en jul, du kan lide

Taknemmelighed er den højeste energifrekvens, du kan være på. Taknemmelighed er helende. Taknemmelighed transformerer. Taknemmelighed føles vidunderligt, åbner hjertet, blødgør egoet og gør dig smuk og glødende. What’s not to like? 

Del 2: Sådan skaber du en jul, du kan lide

Del 2: Sådan skaber du en jul, du kan lide

Du kan ikke altid kontrollere omstændighederne, men du kan justere dine forventninger. Opslugt af dine egne følelser, dine tanker – dit eget drama med andre ord – spejler du alt op af dine egne behov og fluktuerende emotioner.

Astrologi artikler
Kvartalshoroskoper for januar – marts 2018

Kvartalshoroskoper for januar – marts 2018

Kvindetid ønsker vores læsere et vidunderligt nytår med nye kvartalshoroskoper for januar – marts 2017. Hvad har du i vente? Klik ind nu og læs dit nye kvartalshoroskop & årshoroskop for 2017

Gaveideer til de 12 stjernetegn.

Gaveideer til de 12 stjernetegn.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2017 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2017 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Fik du læst disse?
Charlotte Sommer: Sorter andres energi fra og bliv på din egen banehalvdel

Charlotte Sommer: Sorter andres energi fra og bliv på din egen banehalvdel

Charlotte: I denne artikel vil jeg gerne tale lidt med dig om, hvordan du bliver i din egen energi og sorterer andres fra.

Mød akupunktørduoen Pia-Simone & Svend fra Body AdJust

Mød akupunktørduoen Pia-Simone & Svend fra Body AdJust

Jeg har prøvet alt – og intet virker – Så hvorfor skulle I dog kunne hjælpe mig? Den sætning har Pia-Simone og Svend Haugaard Just-Nørgaard hørt rigtig mange gange.

Lise Møller: Første pusterum

Lise Møller: Første pusterum

På Kvindetid byder vi Lise Møller velkommen som fast skribent. I hendes første pusterum som nybagt mor og nygift, har Lise skrevet en skøn artikel til Kvindetid – tak til dig Lise! Vi glæder os til dine: 10 indlæg – 10 emner og til alt det, du vil dele dele med os!