Marie Holm: Farmors Vaniljekranse

 

Marie Holm: Farmors Vaniljekranse 

Vaniljekranse var en af farmors fineste småkager. Af den slags, der blev bagt til gæster, pakket væk i kagedåser, og gemt til særlige besøg. Dem rapsede min far og hans søskende af i smug. Farmor bagte i store mængder, så man kunne snildt nappe et par kranse om dagen, uden at det tyndede mærkbart i kagedåsen. Farmor bagte sine vaniljekranse uden æg – dejen er samlet med rosenvand. Det giver en lidt skør dej, så man er nødt til at lave rimeligt store kranse. Det er til dato de bedste og mest sprøde vaniljekranse, jeg har smagt. Min eneste tilføjelse til farmors opskrift er, at jeg har fordoblet mængden af vanilje, ligesom jeg bruger hele vaniljestangen – dvs. at jeg kværner den tomme ’bælg’ sammen med lidt sukker i en gammel kaffekværn af blendertypen, som jeg har annekteret til krydderikværn. Det forstærker vaniljesmagen betragteligt. Mandelmelet køber jeg i helsekostforretningen, og en del af den samlede mængde mandelmel (som er lavet af smuttede mandler) erstatter jeg med fintmalede hele mandler, der også får en tur i den gamle kaffekværn.

Ca. 60 stk.

375 g hvedemel

250 g smør

1 stang rigtig god vanilje

250 g sukker

½ tsk hjortetaksalt

125 g mandelmel (eller 85 g færdig mandelmel og 40 g hele mandler kørt på krydderikværnen)

2½ spsk rosenvand

Kom hvedemel og smør i en røreskål. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom dem ned i skålen til mel og smør. Vej sukkeret af i en anden skål.

Skær den tomme vaniljebælg i mindre stykker, og kom dem i en krydderikværn (eller god blender) sammen med et par spiseskefulde af sukkeret, og kør det til et helt fint vaniljesukker. Kom så vaniljesukker og resten af sukkeret i skålen med mel og smør. Gnid det hele sammen med fingrene, eller kør det til smulder i en røremaskine. Tilsæt nu hjortetaksalt og mandelmel, og bland det godt ind i smulderet. Tilsæt rosenvand, og saml dejen; bruger du maskine, så lad lige rørevingen svinge rundt, til dejen samler sig i store klumper. Tryk så dejen sammen med hænderne til en samlet klump. Hvis dejen er meget smørblød, så lad den hvile 30 minutter i køleskabet indpakket i husholdningsfilm.

Forvarm ovnen til 200° ved varmluft. Gør en kødhakker klar med stjerneformet hulplade (har du ikke en kødhakker eller en KitchenAid, hvor sådan en fætter kan monteres, så tril bare lange pølser i hånden, og form dem til kranse). Blødgør dejen lidt med hænderne, og form den til tykke pølser, som mases ned i kødhakkeren. Kør lange dejpølser ud, som du og pølserne kan holde til. Skær dem ud i ca. 10 cm lange stykker, og form dem til kranse. Fordel kransene på bageplader beklædt med bagepapir, og bag vaniljekransene – en plade ad gangen – i ca. 8-10 minutter, til de er gyldne i kanterne. Men kig til dem efter 7 minutter for at sikre dig, at de ikke bliver for mørke.

Fortsæt bageriet, til alle vaniljekranse er bagt, og lad dem køle af efterhånden på et par bageriste. Pak de kolde kranse i kagedåser – farmor lagde altid et ark bagepapir mellem låg og kagedåse, så der blev lukket ekstra stramt til, og det gør jeg også. Så holder vaniljekransene sig fint sprøde i et par uger eller tre.

 

Marie Holm er madskribent, forfatter og madmodeekspert – med en sød mission om at 11038920_10152935016931510_1289415769548686408_nfå buddingen tilbage på bordet!11038920_10152935016931510_1289415769548686408_n

 

Budding & andre dirrende desserter People’sPress
Vejl. pris 199,95
 #buddingogandredirrendedesserter
Skriv din egen kommentar

*

Kvindetid artikler
Fire ting du skal have styr på, før du rejser til udlandet

Fire ting du skal have styr på, før du rejser til udlandet

At rejse til udlandet kan være en spontan handling, men det er det sjældent. Skal din udlandsrejse blive en succes, skal du bruge tid på at planlægge rejsen.

Vinterens mange påklædninger

Vinterens mange påklædninger

Det er svært at finde ud af med den danske vinter, og derfor må vi også være forberedt og sørge for at have både striktrøjer og regnjakken klar. Når det danske vejr er så uforudsigeligt.

Jakker til outdoor behøver ikke være kedelige

Jakker til outdoor behøver ikke være kedelige

Jakkens praktiske funktion har på en eller anden måde udelukket den fra tidernes skiftende tøjtrends, måske fordi det vandafvisende stof skriger spejderlejr og vandreture i Sverige. Omvendt er det paradoksalt, at en så hyppigt brugt beklædningsgenstand igennem årene har fået så lidt opmærksomhed sammenlignet med eksempelvis vinterfrakken.

Astrologi artikler
Astrologiske tendenser for ugen

Astrologiske tendenser for ugen

Astrologiske tendenser for uge Vi bringer astrolog Karl Aage Jensens generelle astrologiske tendenser for ugen, der kommer. Læs flere aktuelle kommentarer til landets og verdens begivenheder direkte på AstrologiHuset og Karl Aages Jensens blog her Du kan også tilmelde dig nyhedsbrevet her  Uge 9 Ugen, der kommer Mandag kl. 1.19, hvor de fleste sover dybt, er det ekstra kraftige T-kvadrat […]

Årshoroskoper 2017 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2017 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Kvartalshoroskoper for januar – marts 2017

Kvartalshoroskoper for januar – marts 2017

Kvindetid ønsker vores læsere et vidunderligt nytår med nye kvartalshoroskoper for januar – marts 2017. Hvad har du i vente? Klik ind nu og læs dit nye kvartalshoroskop & årshoroskop for 2017

Fik du læst disse?
Lise Møller: Kunsten at træde ud

Lise Møller: Kunsten at træde ud

Vi skal passe på med netop at opsætte standarder for det rigtige og det bedste for, hånden på hjertet, hvad der er rigtigt for dig, kan være være et sandt helvede for mig! Desuden er disse uskrevne regler kun med til at stresse mennesker, som indimellem ikke følger flokken og som frygter at komme for sent til disse samfundsopsatte deadlines. Det er unødig stress!

Kvindetid anbefaler: Ny bog om ”Hverdagens psykopater” af Henrik Day Poulsen

Kvindetid anbefaler: Ny bog om ”Hverdagens psykopater” af Henrik Day Poulsen

Henrik Day Poulsen: Psykopater virker fascinerende og interessante for mange. Vi hader dem, men elsker at læse om deres adfærd

Marengskager fra Toscana – Brutti e buoni

Marengskager fra Toscana – Brutti e buoni

De stammer fra Toscana og her kaldes de Brutti e buoni, hvilket betyder ”Grimme og gode” fordi de trods deres udseende smager godt.