Marie Holm: Farmors Vaniljekranse

 

Marie Holm: Farmors Vaniljekranse 

Vaniljekranse var en af farmors fineste småkager. Af den slags, der blev bagt til gæster, pakket væk i kagedåser, og gemt til særlige besøg. Dem rapsede min far og hans søskende af i smug. Farmor bagte i store mængder, så man kunne snildt nappe et par kranse om dagen, uden at det tyndede mærkbart i kagedåsen. Farmor bagte sine vaniljekranse uden æg – dejen er samlet med rosenvand. Det giver en lidt skør dej, så man er nødt til at lave rimeligt store kranse. Det er til dato de bedste og mest sprøde vaniljekranse, jeg har smagt. Min eneste tilføjelse til farmors opskrift er, at jeg har fordoblet mængden af vanilje, ligesom jeg bruger hele vaniljestangen – dvs. at jeg kværner den tomme ’bælg’ sammen med lidt sukker i en gammel kaffekværn af blendertypen, som jeg har annekteret til krydderikværn. Det forstærker vaniljesmagen betragteligt. Mandelmelet køber jeg i helsekostforretningen, og en del af den samlede mængde mandelmel (som er lavet af smuttede mandler) erstatter jeg med fintmalede hele mandler, der også får en tur i den gamle kaffekværn.

Ca. 60 stk.

375 g hvedemel

250 g smør

1 stang rigtig god vanilje

250 g sukker

½ tsk hjortetaksalt

125 g mandelmel (eller 85 g færdig mandelmel og 40 g hele mandler kørt på krydderikværnen)

2½ spsk rosenvand

Kom hvedemel og smør i en røreskål. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og kom dem ned i skålen til mel og smør. Vej sukkeret af i en anden skål.

Skær den tomme vaniljebælg i mindre stykker, og kom dem i en krydderikværn (eller god blender) sammen med et par spiseskefulde af sukkeret, og kør det til et helt fint vaniljesukker. Kom så vaniljesukker og resten af sukkeret i skålen med mel og smør. Gnid det hele sammen med fingrene, eller kør det til smulder i en røremaskine. Tilsæt nu hjortetaksalt og mandelmel, og bland det godt ind i smulderet. Tilsæt rosenvand, og saml dejen; bruger du maskine, så lad lige rørevingen svinge rundt, til dejen samler sig i store klumper. Tryk så dejen sammen med hænderne til en samlet klump. Hvis dejen er meget smørblød, så lad den hvile 30 minutter i køleskabet indpakket i husholdningsfilm.

Forvarm ovnen til 200° ved varmluft. Gør en kødhakker klar med stjerneformet hulplade (har du ikke en kødhakker eller en KitchenAid, hvor sådan en fætter kan monteres, så tril bare lange pølser i hånden, og form dem til kranse). Blødgør dejen lidt med hænderne, og form den til tykke pølser, som mases ned i kødhakkeren. Kør lange dejpølser ud, som du og pølserne kan holde til. Skær dem ud i ca. 10 cm lange stykker, og form dem til kranse. Fordel kransene på bageplader beklædt med bagepapir, og bag vaniljekransene – en plade ad gangen – i ca. 8-10 minutter, til de er gyldne i kanterne. Men kig til dem efter 7 minutter for at sikre dig, at de ikke bliver for mørke.

Fortsæt bageriet, til alle vaniljekranse er bagt, og lad dem køle af efterhånden på et par bageriste. Pak de kolde kranse i kagedåser – farmor lagde altid et ark bagepapir mellem låg og kagedåse, så der blev lukket ekstra stramt til, og det gør jeg også. Så holder vaniljekransene sig fint sprøde i et par uger eller tre.

 

Marie Holm er madskribent, forfatter og madmodeekspert – med en sød mission om at 11038920_10152935016931510_1289415769548686408_nfå buddingen tilbage på bordet!11038920_10152935016931510_1289415769548686408_n

 

Budding & andre dirrende desserter People’sPress
Vejl. pris 199,95
 #buddingogandredirrendedesserter
Skriv din egen kommentar

*

Kvindetid artikler
Sundhedsguide: Sådan får du en sund tarmflora

Sundhedsguide: Sådan får du en sund tarmflora

Ønsker du at få en sund tarmflora, kan du selv gøre en indsats for, at det ønske går i opfyldelse. Det kan i praksis betyde, at du skal ændre på nogle af dine nuværende vaner og samtidig føje nogle nye sunde vaner til din hverdag.

Få din mand i det bedste Gør-Det-Selv humør

Få din mand i det bedste Gør-Det-Selv humør

Faktisk kan du allerede nu begynde at tænke i gør-det-selv baner, og inspirere din mand til at blive den bedste handyman, jeres lejlighed/hus/have, nogenside har set.

Kvinde: Giv dig selv tid og plads til selvforkælelse

Kvinde: Giv dig selv tid og plads til selvforkælelse

Kvinde: Giv dig selv tid og plads til selvforkælelse. Nu, hvor foråret nærmer sig, kan du også bare nyde det med en gåtur og en kaffe, medbragt hjemmefra, som er ganske gratis!

Astrologi artikler
Astrologiske tendenser for ugen

Astrologiske tendenser for ugen

Astrologiske tendenser for uge Vi bringer astrolog Karl Aage Jensens generelle astrologiske tendenser for ugen, der kommer. Læs flere aktuelle kommentarer til landets og verdens begivenheder direkte på AstrologiHuset og Karl Aages Jensens blog her Du kan også tilmelde dig nyhedsbrevet her  Uge 11 Ugen, der kommer Ugens stærkeste aspekt er Solens spænding til Saturn, som er eksakt fredag, men […]

Årshoroskoper 2017 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2017 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Kvartalshoroskoper for januar – marts 2017

Kvartalshoroskoper for januar – marts 2017

Kvindetid ønsker vores læsere et vidunderligt nytår med nye kvartalshoroskoper for januar – marts 2017. Hvad har du i vente? Klik ind nu og læs dit nye kvartalshoroskop & årshoroskop for 2017

Fik du læst disse?
Tre sunde vaner til dit 2017

Tre sunde vaner til dit 2017

I denne artikel får du et bud på tre gode vaner, som du med fordel kan indføre i dit 2017. Ikke som nytårsfortsæt – men blot som en inspiration til en sundere hverdag i 2017

The Wedding Planner: De fleste brudepar vil gerne selv

The Wedding Planner: De fleste brudepar vil gerne selv

Bryllupsworkshop hos The Wedding Planner: Mange brudepar bliver overrasket over omfanget af bryllupsplanlægningen. Det har jeg besluttet at gøre noget ved.

Kamille Sommer: Sådan får du styr på rodet

Kamille Sommer: Sådan får du styr på rodet

Rod er roden til mange skænderier og irritationer i de danske hjem. Det er ikke så ligetil og let at komme det til livs, som man skulle tro.