Lise Møller: Hvorfor græder du ikke?

 

Lise Møller Andresen: Hvorfor græder du ikke?

Vi lever i et samfund, hvor effektivitet og drive er i frontsæde. Vi måles og vejes på vores uddannelsesbaggrund, længden af vores CV, vores sportsmæssige præstationer, vores evne til at kunne arbejde hårdt, under pres og under stress. Skrøbelighed, sensitivitet og følsomhed er fy-ord, særligt i arbejdsmæssige sammenhænge og det er absolut ikke noget man som karrieremenneske bør skilte med.

Af ernærings- og sundhedsvejleder Lise Møller Andresen

Er du på?
Men hvilke konsekvenser har det for os, ikke at kunne komme ud med vores frustrationer, ikke at føle plads og accept til at tage et pusterum, tage os tid til små tænkepauser, genopladning og ganske enkelt livsnydelse? Hvilke konsekvenser har det, at vi altid lader os stå til rådighed? Teknologiens udvikling betyder, at mange af os nu har arbejdsmail på smartphonen, løbende kontakt til kolleger eller kunder på de sociale medier, ledere som kræver at kunne komme i kontakt med os døgnet rundt og herudover vores egen trang til at  være ”på” som privat menneske med overskud og energi.

Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skal give mine medarbejdere anerkendelse og ros? Jeg betaler dem jo for deres ydelser!”
Citat: Leder på arbejdsplads med umotiverede medarbejdere.

Stress med stress på
Mange af os lever et liv i overhalingsbanen med krævende karrierejobs, tidsrøvende og til tider stressende fritidsinteresser, rejser, dyre restaurantbesøg osv. osv. Vi affinder os med et stort pres fra arbejdspladsen og oplever umiddelbart anerkendelse og respekt fra vore omgivelser ved at knokle 70 timer om ugen og samtidig kunne gennemføre et Marathon næste søndag… Undskyld, Marathon er SO last decade – jeg mener selvfølgelig en Ironman. Og er du rigtig sej, tager du da lige en dobbelt.

Hvad vil du?
Vi vil det hele: Karrieren, de sportsmæssige præstationer, familielivet, kærligheden, rejserne, spændingen og velværen. Men selvom teknologien har gjort det lettere for os hele tiden at være ”på”, kan vi ikke skrue op for døgnets 24 timer. Der skal prioriteres! Så hvad er vigtigst for dig?

Link-out
Desværre er det ofte de er de bløde værdier vi går på kompromis med. Vi glemmer at slukke for mobilen, logge af, trække vejret, tage ud i naturen, være alene og mærke efter, hvordan vi egentlig har det. Vi glemmer at se vores børn, vores kæreste, mand eller kone i øjnene, være nærværende og kærlige.

Disse øjeblikke, disse stunder er essentielle for os som mennesker, for vores hjernekapacitet, vores empati, vores samarbejdsevne og vores generelle præstationsevne.

Hej Helle. Ja, jeg har sendt materialet til dig, men introteksten skal du nok lige se på og redigere. Jeg kan ikke mere i dag. Jeg trækker stikket og tager hen og henter min søn.”
Citat, Mor med prioriteringerne i orden og de bløde værdier i højsæde.

Restitutionstabuet
Men hvorfor er det så stort et tabu at trække stikket? Hvorfor bliver man stemplet som svag, hvis man for en stund melder sig ud af turboræset?

Jeg har selv rigtig, rigtig svært ved at huske min mentale restitution. Og det på trods af, at jeg udmærket godt ved hvor essentiel den er for mit velbefindende. Men det er  bare svært, at stoppe op når man føler man er midt i en tornado af ambitiøse karriereryttere.

Min body SDS behandler ramte et ømt punkt og pludselig brød jeg hulkende sammen. Jeg tud-brølede! Du ved, følelsen af gennemgående ulykke og sorg. Og jeg kunne bare ikke stoppe. Samtidig syntes jeg det var vildt pinligt, for min superwoman-side kiggede hånligt på mig og sagde hvad fanden tuder du over? Ta’ dig dog sammen!”
Citat: Ambitiøs kvinde med tætpakket kalender og en skrøbeligt sind, som holdes hengemt af forsvarsbarrikader.

Græd nu ud!
Gråd og usikkerhed ses af mange som svaghed, og ser vi et menneske græde, er vores umiddelbare respons: ”Hvorfor græder du?”, hvorefter vi prøver med de bedste intentioner, at få personen til at holde op med at græde.

Men hvorfor ikke lade hinanden græde ud? Gråd, frustrationer og usikkerhed har sin grobund, og først når vi giver slip, giver os selv lov til at være skrøbelige, helt uden facader, normer og andre lag, som vi gennem livet har tillagt os; først dér når vi indtil problematikkens rod.

Elskling, jeg forstår. Vi har jo talt om det. Synes bare ikke det giver mening at netop du bærer på et mindreværd. Du er jo bare perfekt
Citat: Bekymret mor til sensitiv pige med periodevise nedture og mindreværd.

Tag dig tid til omsorg
Tager du dig ikke tid til at vægte og pleje de bløde værdier i dit liv, tager du dig ikke tid til at mærke efter, græde ud og bearbejde problematikker og konflikter undervejs i dit liv, vil det hobe sig op i dig. Det kan udmønte sig i fysiske smerter, muskelspændinger, maveonde, oppustethed, fordøjelsesproblemer, spiseforstyrrelser, angstanfald, stress og depression.

Tag dig tid til at være skrøbelig
Så tag dig tid til at være skrøbelig, ked af det og frustreret, græd ud hvis du har behov for det – og mærk efter, hvad du er ked af. Og husk så at tage hånd om de ting, der gør dig ked af det og frustreret. Tag én ting af gangen og mærk lettelsen og overskuddet heraf.

Sig nej og stop op
Har du for mange ting om ørene, så lær at sige nej! Aflys de aftaler, som ikke gavner dig og prioriter de mennesker og de aktiviteter som giver dig god energi. Er du stresset kan hård træning faktisk være en rigtig dårlig idé, så også her kan det indimellem være godt at gå en lang tur i naturen eller være nærværende med dig selv eller familien i stedet for.

Sig det højt
Vigtigst af alt, husk at forklare dine omgivelser, dine venner og din familie, hvis du for en periode er ekstra sensitiv og har brug for plads, ro, omsorg eller støtte. I sidste ende handler det om, at vi skal passe på os selv. Så husk nu at slukke, logge af, trække vejret og pleje de bløde værdier midt i din virvelvind af karriere, træning, rejser og restaurantbesøg. Du bliver stærkere af det!

Jeg har fundet ud af, at jeg ikke bliver svag af at vise min skrøbelighed. Faktisk kan jeg se, at folk får mere respekt for mig når jeg også viser mine bløde sider.”
Citat: Mig selv

Mangler du hjælp til selvhjælp, så kontakt Lise på lise@sunderfedt.dk eller læs mere om hende og hendes sundhedsfilosofi på www.sunderfedt.dk

Kommentarer skrevet af andre
  • Anette

    6. maj 2014 kl. 17:41

    Atter en fuldtræffer. Super relevant og evig aktuel læsning

Skriv din egen kommentar

*

Kvindetid artikler
Det – måske vigtigste – VALG 2019: Vær nysgerrig på hullerne i livet!

Det – måske vigtigste – VALG 2019: Vær nysgerrig på hullerne i livet!

Ny bog sætter fokus på hullerne i vores hverdag, stiller spørgsmål til vores livsførelse og udfordrer os på, hvad vi troede, vi vidste!

Forkæl dig selv: 3 gode tips

Forkæl dig selv: 3 gode tips

Forkæl dig selv: 3 gode tips Denne artikel er skrevet i samarbejde med Skobox.dk og der vil forekomme sponsoreret indhold.  Selvforkælelse er en vigtig ting i en travl hverdag, men desværre er mange danskere gode til at glemme sig selv iblandt praktiske gøremål og opgaver på arbejdet. Men ikke desto mindre er det vigtigt, at […]

Smil selvsikkert til verdenen

Smil selvsikkert til verdenen

Smil selvsikkert til verdenen Denne artikel indeholder sponsorerede links. Teksten er udarbejdet i samarbejde med Dermatology Lab og Tandlægerne ved Storkespringvandet.  Smil til verden, så smiler den til dig. Det har du uden tvivl hørt en gang eller to før. Man kan da heller ikke komme uden om, at jo mere positiv energi, man spreder […]

Astrologi artikler
Kvartalshoroskoper for januar – marts 2018

Kvartalshoroskoper for januar – marts 2018

Kvindetid ønsker vores læsere et vidunderligt nytår med nye kvartalshoroskoper for januar – marts 2017. Hvad har du i vente? Klik ind nu og læs dit nye kvartalshoroskop & årshoroskop for 2017

Gaveideer til de 12 stjernetegn.

Gaveideer til de 12 stjernetegn.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Årshoroskoper 2017 – hvad har du i vente?

Årshoroskoper 2017 – hvad har du i vente?

Året 2017 starter med en del stress. Der er trang til oprør, frihedskampe og uro i det hele taget. Nu kan du læse dit årshoroskop og se, hvad du har i vente i 2017.

Fik du læst disse?
The Wedding Planner: Den gode fest findes i detaljerne

The Wedding Planner: Den gode fest findes i detaljerne

Det er ubeskriveligt vigtigt at alle detaljer er fuldstændigt under kontrol inden festen går i gang

Boganbefaling. Majken Matzau: Stressfri på 12 uger eller mer

Boganbefaling. Majken Matzau: Stressfri på 12 uger eller mer

Faktisk burde bogen efter min mening være obligatorisk læsning for alle, der beskæftiger sig med HR.

Lise Møller: Bog under opsejling

Lise Møller: Bog under opsejling

Jeg er ved at skrive en bog. Åh nej, tænker du… Ikke endnu en sundhedsbog. Endnu en ”sådan bliver du fit på 6 uger” eller endnu én ”jeg er heller ikke så perfekt som jeg ser ud” bog.