Charlotte Egemar Kaaber: Mindre handling, mere sofa!

 

Charlotte Egemar Kaaber: Mindre handling, mere sofa!

Hvordan ville dit liv se ud, hvis du skuer ned for al tvangspræget eller frygt baseret handling?

Det er mandag morgen. Glad og med ægte nysgerrighed spørger du din kollega til hendes weekend. I en 15 minutters uafbrudt og begejstret talestrøm, fortæller hun dig i detaljer om, hvor travlt hun har haft. Hvor meget hun har nået. Hvor effektiv hun har været. Hvor optimalt hun har brugt tiden. Og hvor sur hun blev på manden, da han prøvede at snige sig til en middagslur på sofaen, efter at havde været på ”Genbrugen” med fire læs. Hun fik det stoppet. I tide. Heldigvis.

Du begynder at frygte, hvad du skal svare, når hun om lidt spørger, hvad du har lavet. Du har intet lavet. Hverken vasket tøj, gjort rent eller lavet mad. Følelsen af din bløde sofa, den spændende bog og smagen af den lækre take-away er det, du kan huske. Du har bare været. Spildt tiden. Virkelig spildt den. Gennemført og grundigt.

Du føler dig pludselig flov over din ineffektivitet og dovenskab. Prøver febrilsk at komme i tanke om bare en lille historie, du kan blæse lidt op, så det lyder af noget.

Du hakker i det, da det bliver din tur til at fortælle. Leder lidt efter ordene. Vupti. Din kollega tager over. Igen. Hun har glemt noget. Du er lettet. Du slipper for at udbasunere dit dovenskab. Historien gentager sig næste mandag. Og næste mandag. Og næste mandag.

STOP. Please. Bare for et øjeblik og reflekter over følgende:
Hvorfor elsker vi at fortælle om, hvor effektive vi er?
Hvorfor er det så vigtigt for os, at dele vores handlen og travlhed med andre?
Hvorfor bærer vores Facebook opdatering ofte præg af lange sætninger med alt det, vi har nået?
Hvorfor er handling og effektivitet det vi roser og anerkender hinanden for?
Og vigtigst af alt, hvorfor og hvor kommer vores evige handlen og gøren fra?
Jeg elsker selv handling. Er stolt af det jeg gør og når. Men jeg har lagt mærke til, hvor mange af mine og andres handlinger, der er tvangsprægede eller frygt baserede.

Handlinger vi foretager os for at undgå noget eller af frygt for, at noget vil ske. Eller ”Det siger Reglerne”.
Vi laver regler om, at der SKAL gøres rent HVER lørdag. Handles HVER mandag. Til svigerforældrene HVER søndag og spises grød HVER onsdag. Eller vi skal løbe eller træne 3-5 gange om ugen af frygt for at blive tykke. Selvom vi ikke har lyst.

Og i det øjeblik det vold-regner udenfor og vi IKKE kan klippe hæk, luge, pudse vinduer, slå græs eller løbe, er vi helt lykkelige. Vi er – helt legalt og samfundsmæssigt accepteret – fritaget for at handle.
Tankevækkende.

”Al besiddelse volder besvær” – sagde min mands kloge morfar. Og han har så ret. Vi er nødt til at vedligeholde det vi har. Med mindre det regner. Men kan vi ikke sætte standarden lidt ned? Det behøver ikke være perfekt. Naboen føler sig alligevel bare presset over vores perfektion.

Men vi skal jo starte et sted, så skal vi ikke indledningsvis aftale – at fra i dag af – er al tvangspræget og frygtbaseret handling socialt uacceptabelt? At fra nu af og så ofte som det er muligt, skal vi kun handle, fordi det kunne være sjovt at…….eller jeg har lyst til…..(og der findes faktisk mennesker, der synes det er skønt at gøre rent, som vi kan bytte med).

Jeg glæder mig til at fortælle det til min mor, som også har ”GARDINVASK” og ”ORDNE KØLESKAB” i sin kalender.
Det vil også være en lettelse for dem af os, for hvem det er lykkes at skabe liv, vi ikke orker at vedligeholde. Hvor hele ugen er fyldt op af ting vi skal. Vi orker det bare ikke.
Jeg beslutter hermed, at vi ALLE får – bare i en måned – FORBUD mod at foretage tvangsprægede og frygt baseret handlinger. Lyder det ikke skønt?
Det er hermed samfundsmæssigt anerkendt og acceptabelt at ligge på sofaen hele weekenden. Godt gået, hvor er du sej!.

Jeg tror mange af os ville ånde lettet op. Føle os fritaget fra et mega tungt ansvar. Smide os fnisende i sofaen, spise kolde chokoladeskildpadder og drikke rødvin allerede fra kl. 16.00 lørdag eftermiddag.

I virkeligheden ønsker jeg vi skal lære et nyt sprog.
Jeg drømmer om – selvfølgelig kun forsøgsvis – at ord som travlhed, effektivitet og optimering udgår. I stedet skal ord som væren, kærlighed, sårbarhed, nærvær, nysgerrighed & begejstring bruges med samme frekvens og iver.

Med det nye sprog kommer også en lov om, at de nye ”væren-ord” skal modtages af et ligeså stort og begejstret heppekor som de gamle ”handle-ord”.
En sætning som….”Jeg sad og stirrede ud i luften med åben mund i en time” skal hyldes på samme måde, som jeg har pudset vinduer og bagt boller.
Vi skruer langt ned for al handling og op for vores væren. Vi er bare til. Trækker vejret. Suger livet ind. Er stille.
Ud fra denne tilstand handler vi, når inspirationen er der og det føles let og sjovt. Vi skal ikke nå noget.

Vi tager kollektivt ansvar. Så er der mennesker i vores nærhed, der ikke kender eller har glemt det nye sprog og den nye lov, gør vi dem kærligt opmærksom på deres eksistens.

Jeg elsker at forstille mig den verden, vi kan skabe, hvis vi stille og roligt begynder at gå fra en næsten 100% handle-energi til 80% væren og 20% handling, der kommer ud fra inspiration og glæde. I stedet for tvang og frygt.

Den nye standard for det gode liv.
Den verden vil jeg elske at være en del af.
Som med alt forandring, må jeg jo starte med mig selv. Måske har du lyst til at være med til at indføre det nye sprog i din verden?

”Vær den forandring du ønsker i verden”. Jeg vil gå en tur. Fordi jeg har lyst.

Mange kærlige hilsner

Charlotte Egemar Kaaber

www.charlotteegemarkaaber.com

Læs også Anne Mette Jardens klumme: Vær god ved dig selv

http://kvindetid.dk/vaer-god-ved-dig-selv/

 

 

 

 

 

Kommentarer skrevet af andre
 • Jégwan Kaaber

  23. juli 2012 kl. 19:54

  Morfar smiler i himlen :-). Skønt skriv min skat.

 • Gitte Mayland

  23. juli 2012 kl. 11:23

  Kære Charlotte

  Rigtig godt skriv!

  Tro du rammer os lige midt i tidsånden og i en begyndende kollektiv længsel efter af leve med andre værdier, fordi det simpelthen ikke holder længere med al den handlen og effektivitet. Folk knækker, bryder sammen, ryger ud i stress og depression. Vores børn reagerer og sættes på antidepressiv midler osv.

  Kan ikke lade være med at lave en copy paste fra min opdatering FB i går. Sjældent har jeg fået så mange LIKES og det i en periode, hvor man slet ikke er på fb. Jeg kan ikke lade være med at tage det som udtryk for, at længselen efter en “TOM KALENDER” er dyb – Den store udfordring er bare, at få det implementeret, når hverdagen igen kalder………

  “Jeg er altså rigtig god til at holde ferie og lave ingenting:

  En tom kalender.
  Sove til jeg vågner.
  Bevæge mig når kroppen (& Chica) siger, at nu skal der ske noget.
  Sidde i solen i pauserne mellem bygerne.
  Have kaffekoppen/vinglasset på en træstump.
  Bade som gud har skabt mig på stranden.
  Bage friske morgenboller til min teenagetrætte, langtidssovende datter.
  Skype men sønnike og få de seneste tekniske opdatering omkring alverdens nyopdagende computerrelaterede ting.
  Være lidt på fb
  Skrive et par mails når jeg har lyst.

  Hvor kunne jeg dog blive længe i dette univers – Håber jeg når at begynde at kede mig, for så plejer jeg at være parat til at vende tilbage til hverdagen, som lige nu ligger meget langt væk.”

  • Charlotte Egemar Kaaber

   23. juli 2012 kl. 15:47

   @ Malene – Tusind tak, lad dig endelig inspirere :-)
   @ Gitte – Tusind tak, ja lad os bane vejen for nye værdier. Jeg elsker din FF statusopdatering. You walk the talk. Super Inspirerende.

 • Malene Christoffersen

  23. juli 2012 kl. 09:00

  Hvor er det en super inspirerende artikel Charlotte Kaaber skriver! HURRA for den nye måde at tænke på! Hun må blive den skribent på siden ! Vi hilser den nye tilgang til livet VELKOMMEN !

  • birgit bomberg

   24. juli 2012 kl. 14:27

   Alså Alså alså hvor er det godt skrevet.
   Det passer så fuldstændig ind i min lige pt. egen sitiuation, hvor jeg har sagt mit gode og velbetalte job op, og kaster mig uden sikkerhed sele ud i at leve af, i, med og på min passion.
   Da jeg i alt sin enkelthed har besluttet mig for kun at lave det som gør mig glad, det der for mig til at boble og grine.
   så tusind tak for din bekraftelse på min beslutning.
   Roger over fra Frøken B.Bomberg

   • Svend Jane Mærsk

    4. september 2012 kl. 20:50

    Hej Birgit.
    Så du lige eksisterer endnu. Jeg er i Torm nu, vi var jo på Jane Mærsk i
    1991 tror jeg det var, du lavede den fine kul-tegning af de unge mennesker ved sivene, den har jeg endnu derhjemme.
    Vi har to stor.
    Du kan jo skrive, hvis du har lyst – hvad laver du jeg er i Torm nu
    MH Svend Degn ostm på Jana Mærsk

Skriv din egen kommentar

*

Kvindetid artikler
Fra lunter til løber… og alt der imellem

Fra lunter til løber… og alt der imellem

Hver en muskelfiber i min krop og mit mentale spind aktiveres på mest lækre vis. Når jeg løber er jeg hel – og en mærkværdig følelse af frihed bølger gennem min krop. Sådan har jeg altid haft det.

Er det tid til en hyggelig pigeaften?

Er det tid til en hyggelig pigeaften?

En gang imellem er der bare ikke noget bedre end at reservere en aften til storhygge med dine nærmeste veninder. Det giver godt humør og fornyet energi at få set de venner, du holder allermest af

Fire gode råd til den kvindelige iværksætter

Fire gode råd til den kvindelige iværksætter

Fire gode råd til den kvindelige iværksætter! Det er ingen hemmelighed, at størstedelen af alle iværksættere er mænd. Artiklen her er dedikeret til kvinder, som har været både modige og ambitiøse nok til at gå iværksættervejen.

Astrologi artikler
Gaveideer til de 12 stjernetegn.

Gaveideer til de 12 stjernetegn.

Få inspiration til julegaverne her, hvad giver du til din søster født i Løven eller din mand født i Tyren.

Astrologiske tendenser for ugen

Astrologiske tendenser for ugen

Astrologiske tendenser for uge Vi bringer astrolog Karl Aage Jensens generelle astrologiske tendenser for ugen, der kommer. Læs flere aktuelle kommentarer til landets og verdens begivenheder direkte på AstrologiHuset og Karl Aages Jensens blog her Du kan også tilmelde dig nyhedsbrevet her  . Uge 50 Ugen, der kommer Der er ikke større temaer i gang, men man kan roligt sige, […]

Kvartalshoroskoper for oktober – december 2017

Kvartalshoroskoper for oktober – december 2017

Kvartalshoroskoper for oktober – december 2017 Hvad har du i vente i årets efterårs måneder. Ønsker du et personligt årshoroskop for kun 149,- så klik HER  Du kan også læse dit kærlighedshoroskop hver måned på Kvindetid! Rigtig god fornøjelse med Kvartalshoroskoperne! . VÆDDEREN  Det bliver nogle spændende måneder. Det starter med en god fokus på dit daglige arbejde og […]

Fik du læst disse?
Kira: Min opskrift på hummus

Kira: Min opskrift på hummus

En rigtig god kilde til mæthed er hummus. Det smager bare lækkert og passer til stort set alt.

Vær med til at hjælpe tyrkiske gadehunde – second home dogs

Vær med til at hjælpe tyrkiske gadehunde – second home dogs

Kom til velgørende gallaaften hvor overskuddet ubeskåret går til Foreneingen Second home dogs

Maria: Skrid så med dig overgangsalder version 2.0

Maria: Skrid så med dig overgangsalder version 2.0

Jeg har dog undgået at blive fanget af provinsfrisøren, I ved dem, der kaster sig over kvinder i 40, erne, klipper alt deres pæne lange hår af OG gir dem en frisk stribe eller to og en forvisning om at kort hår er ZZUPER smart! NEJ før lignede du det du er, en kvinde i 40, erne med almindeligt alders forandringer, nu ligner du en schæfer med kødfulde knæ.